Világgazdaság

Suppan nem gondol csalásra az idei költségvetésnél

Suppan Gergely szerint lyukak lehettek a költségvetésben, melyet az új kormánynak kellett betömnie. Hozzátette: az új vezetés is generált hiányt. A Takarékbank közgazdásza szerint a növekedés motorja a nettó export és a készletfelhalmozás, mely nem generál jelentős bevételeket, így nem gondolja, hogy "csalás" lenne az előző kormány által elfogadott 2010-es költségvetés.

Az idei költségvetés tervezésénél nem látta senki, hogy ekkora növekedés lesz – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A növekedés hatására az adóbevételeknek magasabbaknak kellett volna lenni a tervezettnél, azonban elsősorban a nettó és a készletfelhalmozás volt a bővülés motorja, melyek nem okoznak magas bevételeket a költségvetésnek – mondta Suppan.

Matolcsy György, a nemzetgazdasági tárca vezetője azt mondta, hogy az idei költségvetést csalással tervezték , ugyanis 0,4 százalékos csökkenéssel számoltak. Miközben ennél jóval nagyobb lesz a növekedés, a költségvetés bevételei mégsem haladják meg a költségvetési tervben foglaltakat. Pedig a magasabb növekedésnek bevételnövelő hatásának kellene lennie – érvelt Matolcsy.

Suppan Gergely kiemelte, hogy kellett hozni megszorító intézkedéseket az idei évben, reálisnak kezd tűnni, hogy a költségvetésben csontvázak voltak. Kiemelte: a MÁV-nak és a BKV-nak ígért pénzek nem voltak betervezve a költségvetésbe. Megemlítette, hogy az előző kormány által az egészségügyből kivont források is jelentősek.

A Nemzetközi Valutaalap is félrelőtt a költségvetés értékelésénél. A nagyobb növekedésnek bevételnövelő hatásának kell lenni – szögezte le Suppan Gergely. A közgazdász hangsúlyozta: a nettó export növekedése és a készletfelhalmozás nem generál jelentős bevételt.

Az exportorientált cégeknél növekszik a létszám, sok embert vesznek fel. Egyes cégeknél a válság előtti szinteken lehet a foglalkoztatottak száma – mondta az elemző.

A kormány maga is lyukat ütött a költségvetésbe azzal, hogy 10 százalékra csökkentet a vállalati nyereségadó 500 millió forint nyereségig. Azonban ez nem akkora kiesés, hogy 420 millió forinttal kelljen betömni. (A pénzügyi szervezetekre kivetett különadó, a szektorális különadó és a nyugdíjpénztári elvonások összege 420 milliárd forint.)

További pár 10 milliárd forinttal csökkentette a bevételeket a kormány a különböző kisadók eltörlésével – mondta a közgazdász.

Az első pozitív meglepetés az első negyedéves GDP-adat volt – mondta a Takarékbank közgazdásza. Ez előtt nem számoltak növekedéssel az elemzők.

Suppan Gergely szerint a 2010-es GDP-bővülés 1,4 százalék lehet. 

csalás IMF Matolcsy György hiány alultervezés Suppan Gergely költségvetés 2010 költségvetés