Világgazdaság

Inflációálló befektetések

A Prémium magyar államkötvény az egyik legnépszerűbb lakossági állampapír

Minden bizonnyal izgatottan várták a Prémium magyar államkötvény befektetői múlt pénteken a decemberi inflációs adatot. A várakozásokat jócskán felülmúló, 4,7 százalékos rátának pedig valószínűleg örültek, mivel így a jövőre lejáró hitelpapír tulajdonosai 10,7, a két év múlva kifutónak a vásárlói pedig 7,7 százalékos nyereséget kaphatnak erre az évre. A 2012. januári kamata ugyanis minden évben 6 százalékponttal, a 2013 első hónapjában kifutóé pedig 3 százalékponttal haladja meg a pénzromlás ütemét.

Az inflációt követő államkötvény szép karriert futott be Magyarországon, jelenleg ez a legkelendőbb lakossági állampapírtípus. A 2012 januárjában és 2013 januárjában lejáró sorozatok az utolsó darabig elfogytak, sőt, az utóbbiból a nagy érdeklődés miatt tavaly kétszer is meg kellett emelni a kibocsátott mennyiséget, így a két sorozatba összesen több mint 110 milliárd forintnyi lakossági vándorolt. A januári fordulójú kötvényekből már nem lehet jegyezni, két másik Prémium kötvény viszont most is kapható az Államadósság-kezelő Központnál (ÁKK), az egyik 2013 augusztusában jár le, a másik 2015 decemberében fut ki. E két kötvény kamata is 3 százalékponttal haladja meg az mértékét, csak ezeknél nem a decemberi adat számít, hanem az augusztusi kamatfordulójú állampapírnál a júliusi, a decemberinél pedig az októberi pénzromlást veszik figyelembe. Így a két és fél év múlva lejáró kötvény kamata ebben az évben 7, a 2015-ösé pedig 7,2 százalékos.

Az eddig összesen 135 milliárd forint értékben eladott Prémium kötvény nem véletlenül népszerű befektetés, hiszen nagyon alacsony kockázattal biztosít garantált reálhozamot a befektetőknek – mondja Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Ez persze függ attól is, milyen ütemben emelkednek tovább az árak, egyes szakemberek szerint januárban már alacsonyabb lehet az infláció, mint amilyen a múlt év utolsó hónapjában volt, de akadnak olyanok is, akik szerint a kormány az infláció felpörgetésén keresztül élénkítené a gazdaságot.

„Akkor éri meg az inflációt követő államkötvényt választani, ha annak a várható kamata magasabb lesz az ugyanakkor lejáró fix hozamúénál” – teszi mindehhez hozzá Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Jelenleg egyébként nem egészen ez a helyzet: a három- és ötéves referenciahozamok valamivel magasabbak a még jegyezhető Prémium kötvények kamatánál. A kötvényalapok is felülmúlhatják teljesítményükkel az inflációt követő állampapírt, különösen akkor, ha csökkennek a hozamok. Erre pedig lehet esély, ha a kormány valóban bejelenti februárban a piac által már régóta sürgetett strukturális átalakításokat – mondja Szalma. Azt viszont az OTP Alapkezelő szakértője is hangsúlyozza: a Prémium államkötvény biztonságosabb befektetés a fix kamatozású állampapíroknál vagy a kötvényalapoknál, ha ugyanis az állampapírpiac lejtmenetbe kerül, utóbbiaknak eshet az árfolyamuk. Más szakemberek is az inflációt követő államkötvényt tartják az idén az egyik legjobb befektetésnek. Az Equilor tegnap közzétett két mintaportfóliója például a legnagyobb arányban, 40-40 százalékban a 2015-ben lejáró Prémium államkötvényt tartalmazza.

Ami viszont kellemetlenül érintheti az inflációs kötvény vásárlóit, hogy hosszú sorban állásra számíthatnak, ha a Magyar Államkincstár fiókjaiban szeretnének nyilatkozni az elmúlt évben szerzett hozamról. Bár kizárólag ezekben az egységekben lehet megvásárolni az inflációt követő lakossági államkötvényeket, az évente összegyűlt hozam sorsáról – vagyis arról, hogy felveszik-e készpénzben, vagy inkább befektetik valamilyen más állampapírba – viszont telefonon, az interneten vagy írásban is intézkedhetnek az ügyfelek. Az államkincstár is erre ösztönzi őket azzal, hogy a postán értesített ki minden kötvénytulajdonost, akik a mellékelt válaszlevélben nyilatkozhatnak a hozamról. VG

Magyar Nemzeti Bank (MNB) infrastruktúra-fejlesztés Audi Hungaria Motor Kft. A szerkesztő ajánlja Raiffeisen A médiatörvény fogadtatása Magyar EU-elnökség A második Orbán-kormány Adósságválság az EU-ban Amerikai piac - napi elemzés Volkswagen Csoport José Manuel Barroso IBM Guy Verhofstadt Egészségügy - Gyógyítás ÁKK Zrt.