Világgazdaság

Korrupció - Bíróság elé áll az első ex-Siemens menedzser

Ma először áll bíróság elé Münchenben a Siemens egyik volt menedzsere a céggel kapcsolatos korrupciós ügyben.

Thomas Ganschwindt ellen azért indult eljárás, mert a gyanú szerint több társával együtt nem lépett fel a Siemens által Nigériában és Oroszországban kifizetett kenőpénzek ellen. Ganschwindt 2001 és 2004 között vezette a Siemens kommunikációs osztályát, 2003-tól pedig az igazgatótanács tagja.

A vád szerint 2003 közepén megtudta, hogy cégét korrupciós vádakkal illetik és ha ekkor megtette volna a szükséges lépéseket, leleplezhette volna a cselekményeket. A vállalat 5 millió eurót követel volt vezetőjétől kártérítésként, három volt érintett menedzser egyébként már kifizette a rá eső pénzeket, 4, 5, illetve 15 millió eurót - tudósít a Bloomberg.

A 2006-ban kirobbant botrány kapcsán tucatnyi országban indult eljárás a Siemens ellen, 2008-ban a német konszern 1,6 milliárd dollárt fizetett ki azért, hogy ejtsék a vádakat ellene Németországban és az Egyesült Államokban.

A ma induló pert sem a Siemens, sem a vádlott ügyvédje ne kommentálta. A Bloombergnek nyilatkozó büntetőjogi szakértő szerint az eljárás üzenete pozitív, hiszen azt sugallja, hogy a nyomozóhatóságokat nem téríti el a szándékuktól, ha egy cég top menedzsmentje érintett egy korrupciós ügyben.

Új Széchenyi Terv Lakossági energia és üzemanyagárak eljárás Goldman Sachs A médiatörvény fogadtatása per bíróságMagyar EU-elnökség kenőápénz TVK Nyrt. Siemens Magyar Telekom Nyrt. Mol Amerikai piac - napi elemzés Jean-Claude Trichet menedzser korrupció