Világgazdaság

Nyugdíjhozam: Egy új autóra is futja, ha jól választott

Sok pénztártag azért akar visszalépni az állami tb-be, hogy hozzájuthasson a reálhozamhoz. A kasszák telefonos ügyfélszolgálatai is egyebek között az erről érdeklődők miatt váltak elérhetetlenné az elmúlt napokban.

A pontos összegre még várni kell, a pénztárak március 1-jén kapják meg a maradók adatait, és április közepéig kell kidolgozniuk a hozamok kifizetésére vonatkozó intézkedési tervet, amely a reálhozam kifizetési ütemét is tartalmazza majd. A tb-be visszatérők nagyjából a nyár közepén kaphatják meg a pénzüket. Néhány szolgáltató már számolt hozzávetőleges reálhozamértékeket a tagoknak, de csak azoknak, akik kezdettől náluk vannak, az átlépők esetében ugyanis az előző pénztárból származó adatokra is szükség lenne.

Végső rohamra indultak a magánnyugdíj-rendszerben maradók!

Azoknak a kasszáknak a tagjai valószínűleg jobban járnak majd, amelyek csak 2009 elején vezették be a választható portfóliós rendszert, s így az ügyfelek zöme csak 2009-ben került át a magas részvényhányadú növekedési portfólióba. Az Allianz növekedési alapjában lévők például az egyenleg 6–12 százalékára számíthatnak majd a kifizetésnél. A választható portfóliós szisztémát már 2008-ban elindító kasszáknál valószínűleg a klasszikus portfóliót választók vehetik fel a legtöbb pénzt.

Még jobban járhattak persze azok, akik jó időzítéssel, jól váltottak portfóliót. A Világgazdaságnak sikerült megtalálni az ország valószínűleg egyik legmagasabb reálhozamával rendelkező magánnyugdíjpénztár-tagját. A befektetési szakmában dolgozó tag 2008-ban a klasszikus portfóliót választotta, és éppen 2009 tavaszán, a tőzsdei mélyponton tette át megtakarításait az egyik legjobban teljesítő növekedési alapba. Ő a több millió forintos reálhozamból akár egy új autót is vásárolhatna – ha nem maradt volna pénztártag. Akik viszont rosszul váltogattak portfóliót, illetve pénztárat, egyetlen forintot sem vehetnek majd fel.

Még nem tudni mi lesz a nyugdíjpénzekkel!

 

Aviva Életbiztosító Zrt. Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Dominique Strauss-Kahn OTP A szerkesztő ajánlja makroadatok IMF állami nyugdíjrendszer Vállalati jelentések hozam Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam A médiatörvény fogadtatása Gaskó István autóipar Gyurcsány Ferenc lemondott A második Orbán-kormány Neelie Kroes Toyota Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok mezőgazdaság Bosch orbán-kormányA Monetáris Tanács kamatdöntései Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Szakszervezet - Érdekképviselet Gazdák és termelők Mol Botrányok a politikában Európai Unió Paksi Atomerőmű Zrt. Fővárosi ügyek Mercedes-Benz átlépés biztosítás IBM magánkasszák ingatlanpiac tömegközlekedés