Világgazdaság

Elolvadó Fidesz, stagnáló MSZP. Most jöhetne egy új párt

Eddig példa nélkül áll a magyar belpolitikában, hogy a kormányzó párt veszít a népszerűségéből, ám az ellenzék nem képes megerősödni.

Olyanra eddig még nem volt példa, hogy a kormányoldal világos vesztesége mellett ne lett volna tapasztalható valamelyik ellenzéki párt hasonlóan egyértelmű megerősödése. 1991 végére a Fidesz, 1995 végére az FKGP vette át a vezetést a felmérésekben (később azonban egyikük sem nyert), míg 1998 óta, a kialakuló kvázi kétpárti rendszerben a következő nyáron (vagy sokkal előbb, mint 2006-ban) már mindig az aktuális ellenzéki MSZP vagy Fidesz vezetett - írta legfrissebb blogbejegyzésében Török Gábor politológus.

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. februári pártpreferencia-kutatása szerint a FIDESZ-KDNP továbbra is jelentősen népszerűbb minden más politikai pártnál, ugyanakkor támogatottsága november óta folyamatosan olvad, és ez a csökkenő tendencia februárban is folytatódik.

A politikai közhangulat általános romlásáról és ennek jegyében a kormányzó pártszövetség támogatottságának visszaeséséről számol be a HVG megbízásából készült februári Medián-elemzés.

A politikai pártok népszerűségvesztése, illetve támogatottságuk stagnálása az új politikai formációk térnyerésének kedvez.

Richter Gedeon Nyrt. közvéleménykutatások MSZP Kopits György népszerűség MSZP-ügyek Fidesz