Világgazdaság

Ifjabb Kadhafi: "Az utolsó töltényig harcolunk"

Szeif al-Iszlam Kadhafi televíziós nyilatkozatában kijelentette: apja, a líbiai elnök továbbra is hatalmon marad a hadsereg támogatásával és "az utolsó emberig és utolsó töltényig harcol a felkelők ellen".

Immár hatodik napja folytatódnak a Kadhafi-ellenes tüntetések Líbiában, az AP jelentése szerint az elnököt támogató demonstrálók tüzet nyitottak a Tripoli központjában található Zöld Téren gyülekező tömegre. Az MSNBC jelentése szerint a tüntetők a legfontosabb kormányzati épületet is felgyújtották.

A hírügynökség szerint az ellenállás egyre erősebb, a második legnagyobb városban, Bengáziban hétfőn már az ellenzék uralta az utcákat, miután véres összecsapások során átvették a város irányítását. A demonstrálók eltávolították a líbiai zászlót a városi bíróság épületéről és helyébe az 1969-ben véget ért monarchia lobogóját tűzték. Az emberi jogi szervezetek szerint eddig több mint kétszázan vesztették életüket a harcokban, ugyanakkor a kormány szerint a valós szám 84.

Líbiában zajlottak eddig a legkeményebb összecsapások a kormányellenes erők és a kormány között a Közel-Keleten, ugyanakkor Kadhafi fia vasárnap esti televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott: Líbia nem Tunézia vagy Egyiptom, a fegyveres erők teljes mértékben támogatják az elnököt. A diktátor fia egyúttal azzal fenyegette meg a tüntetőket, hogy polgárháborúhoz vezet a demonstrációk folytatása, amelynek során "eléghet" az ország olajkincse.

Eközben a brit British Petroleum (BP) közölte: felkészíti a Líbiában dolgozó alkalmazottait az evakuálásra. Az olaj ára továbbra is emelkedik a potenciális ellátási nehézségek miatt. A márciusi szállítású könnyű nyersolaj 88 dollár fölött áll ma Ázsiában, miközben az áprilisi jegyzésű Brentért már több mint 104 dollárt adnak Londonban.

Richter Gedeon Nyrt. diktátor demonstráció kadhafi Líbia Magyar Telekom Nyrt. tüntetés áldozatBÉT - Napi események