Világgazdaság

Sokan még azt sem tudják, mit kell tenniük a reálhozamért

Elképzelhető, hogy októberig húzódik a magánnyugdíj-pénztárak reálhozamainak a kifizetése, de előnyt élvezhetnek azok, akik előbb elküldik a nyilatkozatot.

Sem a nyugdíjpénztári reálhozamok igényléséről szóló nyilatkozatok, sem pedig a határidők nem egységesek. A magánnyugdíj-pénztárak egy részénél február 28., azaz jövő hétfő a határidő, hogy az állami rendszerbe visszalépett tag benyújtsa a reálhozam kifizetését kérő nyilatkozatot. Más pénztáraknál viszont március közepéig kell ezt megtenni.

Sokan még most sincsenek tisztában azzal, hogy nyilatkozniuk kell, illetve hogy a reálhozam - vagyis az felett megmaradt nyereség - egyáltalán felvehető, akár készpénzben is. Pedig a tagoknak is vannak teendői - mondta az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában Kövesi László, a Magyar Pénztárszövetség alelnöke.

„Minden pénztárnak megvan a honlapján az a nyomtatvány, amelyikkel rendelkezni lehet. A tag rendelkezhet úgy, hogy saját számlára vagy az önkéntes pénztárba átutalják a pénzt, de rendelkezhet úgy is, hogy bent hagyja az államnál.”

Az állami rendszerbe visszalépett tagoknak érdemes a magánnyugdíjpénztár ügyfélszolgálatán egyeztetni a lakcímet, hogy ha postán keresztül kapják a pénzt, azt a tényleges lakóhelyre vigye a kézbesítő. Bár több pénztár korábban már küldött értesítőt a reálhozam összegéről, az csak jelzésértékű, hiszen a tényleges nyereséget majd csak az elszámolás hónapjának végén számolják ki. Ez - az ígéretek szerint - május-júniusban megtörténhet, mivel azonban nagyjából 2,9 millió emberről van szó, a Magyar Pénztárszövetség alelnöke úgy látja: elképzelhető, hogy októberig húzódnak a kifizetések és előnyt élvezhetnek azok, akik minél előbb visszaküldik a nyilatkozatot, hogy hogyan kérik a reálhozamot.

reálhozamok magánkasszák nyugdíj