Világgazdaság

Zuhanásnak indulhat a svájci frank!

A Rabobank International várakozásai szerint az euró elérheti az 1,53-as szintet a svájci frankkal szemben, mert az Európai Központi Bank (EKB) hamarabb emelhet jegybanki kamatot, mint a Svájci Nemzeti Bank (SNB). Ezzel a hazai frankhitelesek törlesztő részletei is jelentősen mérséklődhetnek.

Az euró erősödhet a svájci frankkal szemben a következő 12 hónapban. Az erősödést az a spekuláció fűtheti, hogy az Európai Központi Bank (EKB) hamarabb emeli a jegybanki alapkamatot, mint a Svájci Nemzeti Bank (SNB) – mutat rá a Rabobank International.

Ezt támasztják alá a makroadatok is, a svájci kiskereskedelmi eladások ugyanis csökkentek decemberben, és a feldolgozóipar is gyengélkedett az időszakban – írja a Bloomberg hírügynökség.

Közben az statisztikai hivatala gyorsuló termelői árakról számolt be az eurózónában. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke január végén arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegybanknak meg kell tennie a szükséges lépéseket az árstabilitás fenntartásában.

Egyértelmű volt eddig is, hogy az SNB nem fog kamatot emelni hosszú időn keresztül – mondta Jane Foley, a Rabobank vezető devizakereskedője egy interjúban a Bloombergnek. „Elég valószínű, hogy az euró frankkal szembeni kurzusa megfordult” – tette hozzá.

Az EKB valószínű, hogy az SNB előtt fogja emelni a kamatot, így a kamatkülönbözetnek működnie kell, és a svájci frank ellen kell hatnia” – húzta alá a közgazdász. Ha az euróövezet nem bomlik fel, akkor az euró 1,53-ig erősödhet a svájci frankkal szemben a következő egy évben.

Az euróövezet

A tavaly decemberi történelmi mélyponthoz – 1,24-ig süllyedt az euró a frankkal szemben – hozzájárulhatott, hogy az év végén igen alacsony a likviditás a piacokon, a befektetők nem vesznek fel pozíciókat, így kisebb volumenű eladásokra is érzékenyen reagálhatnak a devizák.

Az euróövezet adósságválsága akkor a figyelem középpontjában volt, és nem látszódott, hogy a megoldás felé mozdulnának a tagországok. Januárban közeledtek az álláspontok: korábban Németország hallani sem akart más megoldásról, mint a szigorú költségvetési kiigazítások, melyek valószínűleg stagnáláshoz, illetve újabb recesszióhoz vezettek volna a periferiális euróövezeti államoknál. Az Európai Pénzügyi Stabilitás Alap (EFSF) valószínűleg államkötvényeket vásárolhat majd anélkül, hogy nemzetközi hitelcsomagot venne igénybe egy ország.

Azonban, ha a növekedés nem áll helyre, és Portugália, majd Spanyolország is hitelcsomagra szorul, akkor az euró gyengülésen mehet keresztül a vezető devizákkal szemben. Ha visszatér a piacokra a kockázatkerülés, akkor a jegybanki kamatok alakulása akár háttérbe is szorulhat.

Magyarország

A Rabobank várakozása a hazai frankhiteleseknek is kedvező lenne. A nemzetközi környezet javult januárban, és a magyar kormány február végére várt költségvetési kiigazítási tervei segítették a forint árfolyamát az euróval szemben. Így a tavaly év végi 279-es szintről 268,7-ig erősödött a forint szerdán. Ha megküzd a kulcsfontosságú 268,7-es technikai szinttel, és alatta zár a forint, akkor tovább is erősödhet az indikátorok alapján.

Azonban egyes elemzők arra, hívják fel a figyelmet, hogy a "buy the rumor, sell the news" (vegyél a híresztelésre, és adj el a tényekre) érvényesülhet Magyarország kapcsán, vagyis a kormányzati bejelentések után a pozíciók zárása, így a forint eladása indulhat meg. Így fontos, hogy hiteles intézkedéseket jelentsen be a kormány, mely hosszabb távon is javítja a költségvetés fenntarthatóságát.

Ha a Rabobank várakozásai beigazolódnak, akkor az alpesi deviza jóval a 200-as szint alá eshet, és akár elérheti a 180 forintos jegyzést is. Ez jelentős terhet venne le a frankhitelesek válláról, és a rendelkezésre álló jövedelem növekedésével egy kicsit a gazdaságot is segíthetik a nemzetközi folyamatok.

forint devizahitel Frank deviza alpesi deviza frankhitel devizapiac euró árfolyam