Világgazdaság

Módosul a közbeszerzési törvény

Az előzetes vitarendezés és a beszerzés részekre bontása is szerepel abban a közbeszerzési törvényt módosító javaslatban, amelyet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán nyújtott be - zárószavazás előtti módosító indítványként - az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló javaslathoz.

Egy plusz bekezdés beiktatásával kívánja megakadályozni a miniszter azt, hogy a beszerzéseket ne lehessen indokolatlanul részekre bontani, mivel az eddigi szabályok értelmezése visszaélésre adott okot. A részekre bontással vagy el lehet kerülni a közbeszerzést, vagy pedig egyszerűbb formáját lehet választani.

Ha egy ajánlattevő előzetes vitarendezést kezdeményez az ajánlatkérőnél, akkor erre három munkanapja van, és a jelenlegi szabályok szerint az ajánlatkérő nem kérhet kiegészítést. A gyakorlat ezt a szabályt áttörte, és az ajánlatkérők gyakran kértek hiánypótlást, amely miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) jogsértést állapított meg. A módosítás a gyakorlatot összhangba hozza a szabályozással oly módon, hogy egyszeri hiánypótlást megenged.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásokban jelenleg nem kell megadni a közbeszerzés becsült értékét, amikor az ajánlatkérő értesíti a Közbeszerzési Döntőbizottságot arról, hogy zárt eljárást indít. A módosítás kötelezővé teszi a becsült érték megadását.

A döntőbizottság kimondhatja az eljárást lezáró szerződés érvénytelenségére utaló jogsértést, ha azt a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzésével, vagy pedig a kötelező moratórium alatt kötötték meg. Ilyenkor a KDB pert indít a bíróságnál a szerződés érvénytelenségének kimondására. Új szabályként a KDB-nek kérnie kell a bíróságtól, hogy az függessze fel a szerződés további teljesítését.

digitális átállás Lakossági energia és üzemanyagárak OTP A szerkesztő ajánlja Forrong az arab világ közbeszerzés asus Suzuki fellegi tamásFöldrengés Japánban A második Orbán-kormány Barta György Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok törvény CB Richard Ellis Jato Dynamics Wall Street Parlament Földrengés Japánban ingatlanpiac OECD