Világgazdaság

Több ezer embert lakoltathatnak ki

Legfeljebb tízezer lakást fognak elárverezni, ha véget ér a kilakoltatási moratórium. AZ RTL Híradó megtudta a legújabb részleteket arról a tervről, amit a kormány és a bankszövetség együtt készít a bajba jutott lakáshitelesek megmentésére. A tervek szerint lesznek, akiknek módosítják a szerzdősüket, és tovább fizethetik a részleteket. És lesznek olyanok is, akiktől elveszik a lakásukat, de azt kedvezményes áron visszabérelhetik.

Maximum tízezer családra vár kilakoltatás. Azokat költöztetik majd ki, akik nem hajlandóak együttműködni sem a bankkal, sem az önkormányzattal. Erről Gyuris Dániel, a bankszövetség elnökségi tagja elsőnek az RTL Híradónak beszélt.

„A bérlakás állomány a lakáshiteles körből nem lesz több mint tízezer” – mondta el Gyuris Dániel.

Várhatóan másik tízezer család ott maradhat a lakásában, akkor is, ha nem tudják fizetni a részleteket. Nekik majd bérelniük kell a lakást, valószínűleg az önkormányzattól. Ennek a plusz költségeit várhatóan az állam fizeti. A maradék, várhatóan 85 ezer szerződést pedig módosítják. A bank új ajánlatot tesz majd.

„A hitelező bank ajánlatára kell a hitelfelvevőnek elfogadó vagy nem elfogadó magatartást megteremteni. és ezen együttműködési készség függvényében kerülhet sor második körben egy helyi önkormányzati együttműködésre” – mondta Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja.

Az összes részlet várhatóan egy hónapon belül derül ki.

Azokat, akik újrakötik a szerződésüket, valamilyen módon védik majd az árfolyamkockázattól, de hogy pontosan hogyan, azt még nem lehet tudni. A kormány egyelőre nem nyilatkozik a tárgyalásokról.

kilakoltatás moratórium bankszövetség lakáshitelesek