Világgazdaság

Matolcsy: Surányi javaslata az asztalon van

Egy héttel ezelőtt megkaptam Surányi úrtól a javaslatot. Surányi György javaslata ott van az asztalon - reagált újságírói kérdésre válaszolva Matolcsy György a Portfolio tudósítása szerint.

A nemzetgazdasági miniszter az OECD Út a növekedéshez című kiadvány bemutatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy napi kapcsolatban áll Surányi Györggyel - írja a Portfolio.hu. Tárgyaljuk a bankszövetséggel a lehetséges megoldási javaslatokat. Surányi javaslata ott van az asztalon - magyarázta Matolcsy György.

A törlesztőrészletek 30-40 százalékos csökkentésével kezelné az ingatlanhitelesek egyre súlyosbodó gondjait Surányi György, Tomas Spurny és Barta György. A szerzők által javasolt radikális megoldás fájdalmas az állam, a hitelesek és a bankok számára is, és a kilakoltatási tilalom eltörlésével számol.

A szerda reggel az fn.hu-n nyilvánosságra kerülő javaslat két ponton is jóval radikálisabb, mint a kormány és a bankszövetség között körvonalazódó megállapodás.  Az első: az indítvány szerint a devizahitelesek döntő többségének át kellene váltani kölcsönét forint alapúra. Ennek módja az lehetne, hogy a svájci nemzeti bank piacon kívüli műveletben jelentős mennyiségű svájci frankot adna el euróért cserébe a Magyar Nemzeti Banknak.

Az MNB ezt az összeget – szintén piacon kívüli művelet keretében – továbbadná a kereskedelmi bankoknak, amelyek ebből visszafizethetnék svájci frank alapú bankközi kölcsöneiket, így lehetővé válna, hogy ügyfeleik tartozását forintosítsák. A lépéssel az árfolyamveszteséget (vagyis a lakáshitel felvételekor fennállt árfolyam és a beváltáskori árfolyam különbségét) az ügyfelek kifizetnék, így a bankrendszer egészéből eltűnne a devizahitelezés jelentette kockázat.

A javaslat második, radikális eleme az, hogy az ügyfelek havi törlesztőrészletét visszaállítanák a válság előtti szintre, vagyis 30-40 százalékkal csökkentenék. Ennek módja részben állami kamattámogatás, részben a futamidő meghosszabbítása, részben pedig a kereskedelmi bankok áldozatvállalása. A csökkentett törlesztőrészlet előnyeiből a bank elképzelése szerint a fizetőképes adósok is részesülhetnének. 

Magyarország követi azt a gazdaságpolitikát, amelyet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) "Út a növekedéshez" című kiadványában megfogalmaz, azaz strukturális reformokkal csökkenteni kell az adósságállományt - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kiadvány bemutatásán csütörtökön Budapesten. "Ez a Széll Kálmán Terv lényege" - tette hozzá.

Angel Gurría, az OECD főtitkára kérdésre válaszolva elmondta: ambiciózus terv a Széll Kálmán Terv, megfelelő irányba tesz lépéseket több területen is. Úgy látja, javaslataik többsége szerepel a tervben.

devizahitel mentőcsomag Surányi György kormány terv hitel