Világgazdaság

Felhősösödő hazai informatika

Elkezdte működését a felhőalapú számítástechnikát támogató európai szervezet, az EuroCloud hazai egyesülete. Az informatika tényleges szükséglet szerinti igénybevételén alapuló szolgáltatás nagy üzletet ígér a piaci szereplőknek.

A jelenlegi – informatikai költéssel takarékoskodó – időszakban az egyik leginkább jövőbe mutató technológiának tartják a szakértők a cloud computingot. Egyes előrejelzések szerint az ezen a piacon tevékenykedő vállalatok ebből származó bevétele 2015-ben világméretekben már meghaladja a 160 milliárd dollárt. Az elnevezés olyan rendszerekre vonatkozó gyűjtőszó, amelyekkel a fejlesztők és a felhasználók egyaránt az interneten keresztül érhetnek el távoli számítógépközpontokban tárolt programokat és adatokat. 

A cloud terjedésében ugyanakkor Európa némileg lemaradt, mivel az itteni piac igen szétaprózott, több fontos szabvány is bevezetésre vár – mondja Poros Gábor, a hazai szervezet elnökségi tagja, a Fujitsu Magyarország Kft. ügyvezetője. Ehhez képest viszont hazánknak nincs oka szégyenkezni, elindultak az úttörő szolgáltatások, az úttörő felhasználók. A jó mérnökállományra is alapozva a magyarok nagyon innovatívak, ezen a területen már ki tudtak lépni a régió piacára is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

cloud computing úttörő eurocloud