Világgazdaság

Majtényi: Fordított Midasz király a kormány

„Ma Magyarországon az elektronikus média nem szabad” - jelentette ki Majtényi László a sajtószabadság világnapja alkalmából szervezett kétnapos konferencián a budapesti Francia Intézetben. A rendezvény első napján a magyar, a francia, valamint a svájci sajtó szabadságáról esett szó.

Majtényi László alkotmányjogász, az új médiatörvénnyel megszüntetett Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) korábbi elnöke a konferencián kijelentette: „a magyar elektronikus média ma Magyarországon nem szabad”, mert a közszolgálati sajtót egyértelműen politikai irányítás alá vonták, a kereskedelmi médiumok pedig „az üzleti siker érdekében” képesek feladni elveiket és mindent annak rendelnek alá.

„Ott, ahol a sajtó erős politikai befolyásolás alatt van, mint például ma Magyarországon, ott a cenzúra kifejezést véleményem szerint indokolt használni” - tette hozzá Majtényi a konferencia nyitó előadásában az EurActvi jelentése szerint.

Az Orbán-kormány médiapolitikájának értékelése kapcsán Majtényi kijelentette, hogy „ez az egész rendszer úgy, ahogy van, sikertelen”, mert a Szalai Annamária vezette médiahatóság „bénult, folyamatos köznevetség tárgya a magyar nyilvánosságban, még olyan ügyekben sem mer fellépni, amely ügyekben indokolt lenne. Én azt gondolom, hogy ez a hatalmi megszállás sikertelen volt” - tette hozzá az ORTT volt elnöke, aki „fordított Midasz-királyhoz” hasonlította a kormány tevékenységét, mondván, hogy „amikor a hatalom aranyához nyúl, az sárrá válik a kezében.”

Ennek kapcsán Majtényi felhívta a figyelmet arra is, hogy „drámaian csökken a kormánysajtó fogyasztóinak a száma”, objektív mérések igazolják, hogy a „kormányzati ellenőrzés alá vont” közszolgálati televíziók nézettsége „zéró közelire esett vissza”. „A közönség a távkapcsolóval is szavaz” - vonta le a következtetést a médiajogász.

Bogsch Erik PHILIPS Magyarország Kft. EKB majtényi forintárfolyam Apple médiahatóság A második Orbán-kormány sajtószabadság Deviza- és árupiac konferencia Mol ORTT