Világgazdaság

Új köntösbe bújik az érdekképviselet

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) számos kritikát kapott több mint két évtizedes fennállása alatt, és több esetben maguk a résztvevők sem érezték úgy egy-egy megállapodás kapcsán, hogy igazán elégedetten távoznának.

A fórum mégis a fiatal magyar demokrácia egyik stabil intézményének tekinthető. Működését, tagjainak körét politikai, kamarai és még számos egyéb oldalról kifogásolták már az elmúlt húsz évben, ám tény: a sokszor nagy nehézségek, hoszszadalmas huzavona árán elfogadott megállapodások minden esetben megvalósultak. A minimálbért persze törvénybe foglalják, ám az elmúlt évek tapasztalatai szerint a nehezen kialkudott – és nem kötelező – bérajánlás is mindig megvalósult.

Ellenérdekű feleknek évről évre megállapodni valamiben, majd azt a megállapodást betartani: mindez nem lebecsülendő eredmény egy olyan fiatal demokráciában, amely nem az ígéretek megtartásáról híres.

A most bejelentett szervezeti átalakítás, az érdekegyeztetés megújítása persze nem ördögtől való, és nem fair dolog elvitatni egy demokratikusan megválasztott kormánytól, hogy elképzeléseit ezen a területen is megvalósítsa. A világban széttekintve azt látjuk, hogy több szervezeti megoldás is sikerre – hatékony érdekképviseletre, a kompromisszumok kialakítására – vezethet.

Mégis némi aggodalomra ad okot, hogy az informális egyeztetéseken túl valójában nem kérték ki az OÉT-ben húsz éve dolgozó szervezetek véleményét az átalakításról. Ahogy az sem feltétlenül szolgálja a hatékonyságot, hogy a társadalom egészének képviseletét célul kitűzve kis túlzással nem marad szervezet, amely ne képviseltetné magát az újonnan létrehozandó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban. Így félő: a sok bába közt elvész a gyermek. Ma még azonban nincs kőbe vésve semmi. Hogy az új intézmény hatékony érdekegyeztető fórum lesz-e, vagy csak gittegylet, hamarosan kiderül.

OÉT érdekegyeztetés képviseletFellegi Tamás tanács demokrácia