Világgazdaság

Simor figyelmeztet: Ez történhet, ha véget ér az árfolyamrögzítés

Ne gondolják a devizahitelesek, hogy levették a vállukról a terhet. 2015-től akár 30 százalékkal is nőhet a törlesztőrészletük – mondta Simor András, az MNB elnököe az fn.hu-nak adott interjújában.

A jegybank a devizahitelesek megmentését szolgáló csomag bejelentése után közleményben írta, hogy hamis biztonságérzetet kelt. Az fn.hu-nak Simor azt mondta, hogy: „ez az egyik legfontosabb aggodalmunk a csomaggal kapcsolatban”.

„Jó lenne elkerülni, hogy az emberek azt gondolják, levették a vállukról az árfolyamkockázatot az árfolyamrögzítés lehetőségének bevezetésével. Ha valakinek azt mondják, hogy számára 2014 végéig 180 forint a svájci frank árfolyama, akkor gondolhatja azt, hogy ezzel a probléma megoldódott” – mondta az MNB elnöke.

„Reméljük, hogy a megállapodást aláíró felek mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ügyfelek megértsék és mindvégig tudatában legyenek annak, hogy 2014 végétől az árfolyamkockázat újra az övék lesz, sőt a rögzítési időszak alatti árfolyamkockázat is végső soron őket terheli” – magyarázta Simor András.

„Ha például az időszak során, illetve 2014 év vége után is a mostanihoz hasonló lesz a svájci frank árfolyama, akkor egy átlagadós a mostani, tehát a csökkentést megelőző törlesztőrészlethez képest durván 7 százalékkal, a 2011 és 2014 közötti csökkentett törlesztőrészlethez képest pedig 30 százalékkal kell, hogy többet fizessen 2015-től” – figyelmeztetett.

A csomagnak ez a része lényegében időnyerésről, vagyis arról szól, hogy az ügyfelek időt kapnak a magasabb részletek fizetésére való felkészülésre, ami persze nem elhanyagolható kedvezmény – tette hozzá.

frankhitelesek devizahitel Simor András MNB BMW árfolyamkockázat jegybank