Világgazdaság

Századvég: Az LMP kezdi átvenni az MSZP helyét

A Századvég június végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint átrendeződés jelei érzékelhetők a pártpolitikai térben: az LMP erősödik, az MSZP támogatottsága pedig gyengül a teljes népességben. Az LMP mára több fontos választói csoportban megelőzi a szocialistákat, többek között Budapesten is.

Június végén a választókorúak 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. A politikai mezőben továbbra is szűkülési folyamat érzékelhető, enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya. Jelenleg a megkérdezettek 38 százaléka tartozik ebbe a körbe – írja a Századvég.

A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 33 százalék, az MSZP ebben a körben 10 százalékon áll. Az LMP és  Jobbik támogatottsága egyaránt 8 százalék. Az LMP támogatottsága emelkedett a megelőző hónapokhoz képest.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzópártok jelenleg 54 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 14 százaléka adná voksát a Jobbikra, 10 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe. Az LMP ebben környezetben is növekedett – áll a felmérésben.

„Az adatok átrendeződésre utalhatnak a politikai baloldalon, ugyanis az LMP több fontos területi, demográfiai csoportban is átvette az MSZP korábbi pozícióját. Egyértelműen vezet Budapesten és a 40 év alatti korosztályokban a szocialistákkal szemben. A fővárosban a teljes népesség 19 százaléka támogatja az LMP-t, még mindössze 11 százalék az MSZP-t. A 18-29 éves korosztályban az LMP 23, a szocialisták 3 százalékon állnak, 30-39 éves csoport esetében pedig a két mutató 10, illetve 4 százalék” – közölte a Századvég.

LMP BÉT - Napi események hamburgeradó makroadatok közvéleménykutatás MSZP Ford forintárfolyam választás A második Orbán-kormány makromutatók Részvénypiacok Jobbik Fidesz fidesz-kdnp Amerikai piac - napi elemzés