Világgazdaság

A magánkasszáknál maradók is kaphatnak állami nyugdíjat?

Kész egy alkotmánybírósági határozattervezet a magánnyugdíj-pénztárak államosításáról szóló törvényről. Az origo.hu információja szerint a tervezet kimondja, hogy azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. Végleges döntés azonban még nem született. A végső határozat tartalmát nagyban befolyásolhatja, hogy azt a testület jelenlegi összetételében még augusztusban, vagy már az új, kibővített felállásban, szeptemberben fogadja el.

Elkészült az Alkotmánybíróság (Ab) határozattervezete a magánnyugdíj-pénztári visszalépés ügyében, a tervezet pedig megsemmisítené a törvény két pontját - értesült az origo.hu több, az ügyhöz közel álló, alkotmánybírósági, államigazgatási és piaci forrásoktól.

Döntés még nem született, de az origo.hu szerint úgy festették le a helyzetet, hogy nagyobb esélye van annak, hogy a határozatot az Alkotmánybíróság augusztus utolsó hétfőjén, 29-i ülésén hozza meg, de az sem kizárt, hogy megvárják szeptember 1-jét, amikor a parlament által megválasztott öt új alkotmánybíró csatlakozik a testülethez és valamikor szeptemberben döntenek. Az információk szerint a határozattervezetet az Ab e héten tárgyalta, és volt róla vita, ezért még dolgoznak rajta.

A lap szerint Ab határozattervezete, amelyről viták vannak, kimondaná, hogy semmis a kormány kezdeményezésére a parlament által októberben elfogadott törvénynek az a része, amely megvonja az állami nyugdíjjogosultságot a magánnyugdíjpénztárban maradóktól. Ha valóban megszületik ez a döntés, akkor azok is jogosultak lesznek állami nyugdíjra akik magánnyugdíjpénztári tagok maradtak.

magánnyugdíj-pénztár Alkotmánybíróság visszalépés nyugdíj