Világgazdaság

Az energiahivatalnak megint nem tetszett a csőterv

A hazai földgázrendszer tízéves fejlesztési tervének harmadik változata sem nyerte el az energiahivatal tetszését, vagyis az FGSZ Földgázszállító Zrt. hozzáfoghat az e tárgyban készített, negyedik dolgozata összeállításához is. A MEH a rendszer nyugati irányú bővítését látja ésszerűnek.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) harmadszor is visszadobta a hazai földgázhálózat tízéves fejlesztésére vonatkozó javaslatot, s utasította a készítőt, az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t, dolgozza át az anyagot, egészítse ki, s adja be újra. Az első változat 2009, a második 2010, a most elutasított pedig ez év tavaszán készült.

A FGSZ két változatban készítette el a tervet, az egyik az infrastruktúra keleti, a másik a nyugati irányú bővítését helyezte előtérbe. Kiemelte azokat a beruházásokat is, amelyekre véleménye szerint mindkét változat esetében sort kell keríteni. A fejlesztési terv negyedszerre is elkészítendő variánsában azonban már csak a nyugati irányú kapacitásbővítésre kell összpontosítania, mert a MEH szerint nincs szükség keleti bővítésre. Várakozásai szerint ugyanis Európában még évekig földgázfölösleg lesz, ezt a helyzetet pedig a hazai felhasználók csak a nyugati növelésével használhatják ki. Ám ehhez szűkösek az ottani importkapacitások, amit jól példáz, hogy a folyó gázévre meghirdetett aukción például mintegy 90 százalékkal túljegyezték a kapacitásokat.

Az elutasítás alapvetően azon alapult, hogy a hivatal a javaslat több elemét megalapozatlannak minősítette. Éppen azért a következő változatban a most felmutatottnál több és alaposabb hatásvizsgálatot, elemzést, alternatív megoldási javaslatot kér. Elvárja azt is – főleg, mivel a költségeket közvetve a gázfogyasztók állják –, az FGSZ bizonyítsa be előszerződések, szerződések vagy kötelező érvényű szándéknyilatkozatok felmutatásával, hogy az általa létrehozandó kapacitásokra a piacnak szüksége van. Jövőbe látást nem vár el, bár kívánalmai egy részének – tízéves programról lévén szó – az FGSZ csak ilyen képesség birtokában tehetne eleget.

csővezeték energia gáz FGSZ