Világgazdaság

Buzády Zoltán és Georgiu Achilles: Majdcsak lesz valahogy…

A leterhelt vezető sokszor a beosztottjai motiválásával sem foglalkozik, pedig pontosan ez segíthetné át őt és szervezetét a nehéz időszakokon.

TÖBBNYIRE HÁROM FŐ OKA LEHET annak, hogy a munkavállaló otthagyja az állását, írja Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, a flow eszme megfogalmazója. Az első, hogy a munka céltalan. A második, hogy unalmas és rutinjellegű. A harmadik pedig az, hogy az állás gyakran sok stresszel jár, különösen, ha az alkalmazott nem jön ki jól a főnökével vagy a kollégáival.

 

Ezeknek a tényezőknek a hatását természetesen erősítheti vagy csökkentheti az általános üzleti környezet (például egy túlfűtött időszak, vagy éppen egy recesszió), de a lényeg, hogy végső soron a vezetői képességek számítanak! A dolgozói fluktuáció magas szintje különösen súlyos problémát jelent az olyan tudásintenzív szektorokban, mint a tanácsadás, a kiszervezés vagy egyéb professzionális szolgáltatói iparágak. Ezekben a szektorokban válság idején nem ritka, hogy a vezetők magukba roskadnak, és nem tudják, hogy milyen vezetői eszközökhöz nyúljanak. Ez a mindennapokban azon is lemérhető, hogy egyre kevésbé foglalkoznak a beosztottjaikkal. Alibiként arra hivatkoznak, hogy maguk is az életben maradással küzdenek.

 

Valójában inkább nem az a valódi oka ennek, hogy nem tudnak mit kezdeni a folyamatosan romló morállal és motivációval? Így inkább a struccpolitikát választják, homokba dugják a fejüket, a „majdcsak lesz valahogy” elvét követve. Ennek következtében nem mérik a beosztottjaik és saját embereik teljesítményét, eredményeit, és egyre kevesebbet tőrödnek azok motiváltságával. Pedig pont az ellenkezőjét kellene tenniük annak érdekében, hogy növeljék az összetartást és az abból eredő energiákat.

 

Ez a gyorsan változó időnkben fontosabb, mint valaha, és ahogy folyamatosan változik a környezetünk, a vezető motivációs eszköztárának is folyamatosan változnia kell. Ehhez nyújt könnyen érthető, hasznos és praktikus útmutatást az abszorpciós modell, amely a gyakorlatban könnyen összekapcsolható más elterjedt vezetési módszerekkel, például a helyzetfüggő vezetési koncepcióval, a csoportdinamikai szakaszok elméletével, illetve az időgazdálkodási technikákkal. Ezek kombinációjával a vezető tovább finomíthatja az alkalmazott motivációs eszköztárát és annak alkalmazását.

László József-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek