Világgazdaság

Már ez is jó hír az autósoknak

Nem változtat az üzemanyagok nagykereskedelmi árán ezen a héten a Mol Nyrt., így a benzin átlagára 379 forint, a gázolajé 366 forint marad - értesült az MTI piaci forrásokból hétfőn.

A Mol egy hete sem változtatta meg a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Ugyanakkor kérdéses, meddig marad így a helyzet, tekintve, hogy a líbiai felkelés lezárulása sem feltétlenül vezet az olajár csökkenéséhez. Mint arról beszámoltunk, a nyersolaj ára emelkedésnek indult múlt pénteken, Ben Bernanke Fed-elnök beszédét követően. Az októberi szállítású WTI olajfajta árfolyama 13 centtel, 85,42 dollárra emelkedett.

A hazai üzemanyagárakat befolyásoló tényezők közül az északi-tengeri brent könnyűolaj szabadpiaci ára a legközelebbi, októberi határidőre a hét végén hordónként 111,36 dolláron zárt, 2,52 százalékkal drágábban az előző hét végi 108,62 dollárnál.

A távolabbi határidőkre szóló jegyzések meglehetősen szilárd piacot valószínűsítenek. Novemberre 110,81, jövő februárra 110,10, jövő májusi szállításra 109,70 dolláron zárt a brent pénteken. Idei csúcsa 127,02 dollár volt április 11-én, annál drágább utoljára 2008. augusztus elsején volt.

 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) üzemanyag olajár makroadatok benzin A második Orbán-kormány nyersolajBokros Lajos Adósságválság az EU-ban makromutatók Bosch olaj Tarlós István Zöld ügyek Mol Amerikai piac - napi elemzés