Világgazdaság

Már gyűlnek a keselyűk Líbiában - Itt tart az olajharc

Kadhafi bukása után a figyelem az olajkészletekre terelődött Líbiában, az orosz illetékesek már most attól tartanak, hogy a felkelők győzelme után többé nem részesedhetnek a líbiai olajüzletekből.

"Végképp elvesztettük Líbiát" - hangoztatta Aram Shegunts, az orosz-libiai üzleti tanács elnöke a Reutersnek nyilatkozva . "Nem kapunk többé engedélyt. Aki az ellenkezőjét hiszi, az téved." Shegunts azt állította, hogy a nem ad majd engedélyt az orosz vállalatoknak a líbiai olajkitermelésre. A Gazprom, a Gazpromnyeft és a Tatnyeft energiaóriások több százmillió dollárt fektettek be Líbiában az olaj- és gáztermelésbe, a háború kezdete után azonban ki kellett vonulniuk az országból.

A The New York Times (NYT) értesülése szerint ugyanakkor a nyugati országok, különösen a NATO-tagok, amelyek döntő légi támogatást nyújtottak a felkelőknek, biztosítani akarják, hogy a vállalataik kerüljenek a legjobb pozícióba ahhoz, hogy líbiai nyersolajat termeljenek ki. Franco Frattini olasz külügyminiszter már hétfőn jelezte, hogy az Eni olasz olajtársaság "elsődleges szerephez jut a jövőben" az országban. Frattini szerint a cég szakértői már úton vannak Líbiába, hogy beindítsák a termelést, az Eni viszont gyorsan cáfolta ezt, mondván: nem küldik alkalmazottaikat bizonytalan helyzetű régióba. Líbia egyébként Olaszország elsőszámú olajbeszállítója.

A lap emlékeztet arra, hogy az ENI, valamint a brit BP, a francia Total, a spanyol Repsol és az osztrák OMV mind jelentős termelők voltak Líbiában a harcok kirobbanása előtt, és a konfliktus végeztével vélhetően ők profitálnak majd a legtöbbet. Ugyanakkor az olyan amerikai vállalatok, mint a Hess, a ConocoPhillips és a Marathon, szintén kötöttek szerződéseket a Kadhafi rezsimmel, bár az Egyesült Államok olajimportjában Líbia kevesebb mint 1 százalékos aránnyal szerepel.

Ugyanakkor nem világos, vajon egy felkelőkből álló kormány betartja-e majd a Kadhafi rezsim által kötött megállapodásokat vagy új termelés-megosztási szerződések megkötésére törekszik olyan vállalatokkal, amelyek hajlandók befektetni a már feltárt olajmezőkbe és újak feltárásába.

"Nincs problémánk az olyan nyugati országokkal, mint az olasz, francia és brit társaságok" - idézte a Reuters Abdejalil Mayout-ot, a líbiai felkelők ellenőrzése alatt álló Agaco olajtársaság szóvivőjét. "De lehetnek bizonyos politikai problémáink Oroszországgal, Kínával és Brazíliával." Mindhárom állam nagy olajtársaságokat tudhat magáénak, amelyek Afrikában szeretnének terjeszkedni, viszont egyik sem támogatta a Kadhafi elleni kemény szankciókat és a tárgyalásos megoldásokat pártolták.

 

felkelő kadhafi Líbia ENI olaj natoApple Gazprom