Világgazdaság

Tovább zuhan a frank

A svájci frank tovább gyengült hétfőn, miután a nemzetközi befektetői hangulat jelentősen javult. A vezető európai tőzsdeindexek 2 százalékos emelkedést mutatnak. A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe több mint 3 százalékot erősödött. Ez az árfolyam még mindig igen nagy terhet jelent a devizahiteleseknek, azonban a 272 forint feletti rekorderős franknál jóval kedvezőbb szinten áll a kurzus.

A svájci frank ára a reggeli 231 közeli árfolyamról 228 forintra olvadt. Az alpesi devizát múlt hét pénteken még 240 forint közelében is jegyezték, majd Ben Bernenke beszéde után hirtelen gyengülni kezdett. Az eséshez akkor az is hozzájárult, hogy a svájci UBS Bank bejelentette, díjakat szabhat ki a betétekre.

Az euró/frank pénteken elérte az 50 napos mozgóátlagot, amellyel jelentős tér nyílt a frank további gyengülése felé, és hétfőn már a 100 napos mozgóátlag közelében van a kurzus. A pszichológiai 1,2-es szint alatt jegyzik az alpesi fizetőeszközt a közös európai devizával szemben.

A forint 271 és 273-as szintek között mozgott az euró ellenében, délután visszatért reggeli árfolyamára, 272-es szintre.

forint Frank árfolyam deviza euró