Világgazdaság

Orbán: A többkulcsos adó munkaellenes, és csődközelbe kerültünk miatta

Magyarország le fogja győzni a válságot - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt követően, hogy Schmitt Pál köztársasági elnökkel konzultált a Sándor-palotában. Orbán szerint a többkulcsos adórendszer munkaellenes volt, és döntő szerepe volt abban, hogy Magyarország csődközelbe került.

Orbán Viktor az általa kezdeményezett megbeszélés után újságíróknak kifejtette: az európai gazdaság azért van nehéz helyzetben, mert az uniós országok Magyarország és Svédország kivételével továbbra is növelik az adósságukat.

Magyarország viszont a kormány által egy évvel ezelőtt megkezdett változások felgyorsításával válaszol a válságra, ezért "a válság nem fogja legyőzni Magyarországot, hanem mi magyarok fogjuk legyőzni a válságot" - jelentette ki Orbán Viktor.

Megjegyezte, ehhez az kell, hogy a kabinet megakadályozza az államadósság újratermelődését és még az ősszel meghozza az ehhez, az ország megújításához szükséges döntéseket, legyen szó az új nyugdíjrendszerről, a gazdaság stabilitását szolgáló törvényekről vagy az új oktatási törvények elfogadásáról.

A miniszterelnök az MTI-nek az egykulcsos jövőjét firtató kérdésére azt mondta: a kormány nem enged az arányos adórendszer kialakításából és jövőre meghozza a véglegesítéséhez szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy Magyarországon legyen a legegyszerűbb, legátláthatóbb és legalacsonyabb kulccsal működő adórendszer.

Bod Péter Ákos, aki részt vett a tegnapi találkozón, amelyen Orbán Viktor közgazdászokkal találkozott azt mondta, „az egykulcsos adó eddig nem váltotta be a hozzá fűzött növekedési reményeket. Nagyon nagy erőfeszítések árán nagyon kevés új munkahely keletkezett”.

A miniszterelnök szerint a korábbi, többkulcsos adórendszer munkaellenes volt, tönkretette az országot, és döntő szerepe volt abban, hogy a magyar gazdaság csődközelbe sodródott, ezért - mondta - nem hajlandó visszalépni ennek az adórendszernek az irányába.

Emlékezetes, az elmúlt néhány héten több jobboldalhoz sorolható közgazdász bírálta az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját.
A napokban nyilvánosságra került makroadatok egyértelműen bizonyítják, hogy az Orbán-kormány által alkalmazott gazdaságpolitika nem megfelelő – elemezte a helyzetet Mellár Tamás a Magyar Nemzetben a második negyedéves GDP-adat közzététele után. „Egyértelműbben és karakteresebben fogalmazva: megbukott” – hangsúlyozza a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára. A magyar gazdaság a második negyedben megállt az év első három hónapjához képest.
Legfontosabb lépés lenne Mellár szerint, ha a jövedelemadó-rendszert átalakítanák: az egykulcsos adórendszer helyett vissza kellene állítani a progresszív jövedelemadó-rendszert.

Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere egy korábbi interjújában kijelentette, a Matolcsy-féle gazdaságpolitika „tankönyvszerűen megvalósíthatatlan”. Hangsúlyozta, az egykulcsos adórendszer önmagában működőképes lett volna, azonban a mostani 16 százalékos szja-rendszernek „rossz helyen van a súlypontja”.

Orbán Viktor szerint a magyar vállalkozói világ egyelőre még nem viszonozta fegyelmezett adófizetéssel azt, hogy a kormány jelentősen csökkentette a vállalkozásokat terhelő adókat, és az adóhatóságnak az áfa-visszaélések terén jobb teljesítményt kell nyújtania.

Hozzátette: az áfa területén továbbra is nagyon nagy az adóvisszaélések, -elkerülések és -csalások mértéke, ezen pedig változtatni kell, "az adóhatóságnak ezen a területen jobb teljesítményt kell nyújtania". Schmitt Pál államfő ugyancsak az adófizetési fegyelem fontosságát hangsúlyozta.

Orbán beszélt arról is, hogy a kormány védelmi intézkedéseket tervez a legsérülékenyebb társadalmi csoportok megsegítésére. Elmondta, az államfő azt várja a kormánytól, hogy külön intézkedési terveket dolgozzon ki a sérülékeny társadalmi csoportok, így a szegények, a munkanélküliek, a bajba jutott deviza- és forinthitelesek megsegítéséért.

A kormányfő erre ígéretet tett, majd elmondta: a védelmi intézkedések terveit a következő napokban bemutatja a köztársasági elnöknek, és szeretné, ha azokról már a parlament őszi ülésszakának első napján beszámolhatna a nyilvánosságnak.

Be kell tömni a lyukat

A vártnál kisebb miatt a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos "lyuk betömése" érdekében bevezetendő lépések között "lesz egy-két" adóemelés, így például a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója - mondta a TV2-nek adott interjújában csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök.

A nyugdíjakkal kapcsolatban a kormányfő megerősítette, a legfontosabb cél a védett kor intézményének megteremtése, hogy az emberek a nyugdíjukat megelőző utolsó 5-10 évben egyfajta védettséget élvezzenek. "Ennek a közgazdasági és jogi alapjait" ősszel terjeszti a parlament elé a kormány - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint ugyanis az "elmúlt 2-3 hónapban eldőlt, hogy az eurózónában lévő országok és vezetőik nem tudnak, nem akarnak, nem képesek olyan döntéseket hozni, amelyekkel megakadályoznák, hogy saját országaik tovább adósodjanak el, vagyis belezuhannak egymás után az adósságcsapdába.

A szolidaritási adó lehetséges bevezetését a miniszterelnök nem támogatja, mert az ahhoz vezethet, hogy "a gazdagok kihúzzák magukat az adózás alól" és kiviszik az országból a jövedelmüket. A kormányfő emellett kitart az egykulcsos adórendszer mellett és azt is elmondta: a kormány a posta bevonásával vizsgálja annak a lehetőségét, hogy ez emberek közvetlenül vásárolhassanak államkötvényt. Orbán Viktor elmondta: jelenleg az államadósság 3-4 százalékos csökkenését tartja elérhetőnek, ezzel kapcsolatban a jövő héten tesz bejelentést.

Ewald Nowotny BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás Bajnai Gordon hadi- és űripar adórendszer turizmus Malév BKV orosz-ukrán gázvita Robert Zoellick Nyugdíjkérdés Magyarországon Orbán Viktor Felmérések Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány oktatás energetika autó Szijjártó Péter Reklám és Média Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok fogyasztási cikkek Shell Hungary Zrt. Deviza- és árupiac Zöld ügyek Szakszervezet - Érdekképviselet progresszív adó Befektetési lehetőségek Fővárosi ügyek Egyesült Államok ingatlanpiac egykulcsos adó Nicolas Sarkozy Gazprom infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Jean-Claude Trichet Oszkó Péter