Világgazdaság

ÁKK: Lehet, hogy a szaúdiak is vesznek kötvényeket

Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója szerint nem lesz gond a 2012-re tervezett 4,7 milliárd eurós devizakötvény-kibocsátással.

A vezérigazgató az MTV Ma reggel című műsorában pénteken jelezte, hogy az ÁKK novemberre készíti el a jövő évi finanszírozási tervét.

Ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy jövőre durván 800 milliárd forint értékben jár le ez hozzávetőleg 300 milliárd forinttal kevesebb az ideinél. E mellett 2012-ben 4,7 milliárd eurónyi devizakötvény jár el, ebben az összegben már benne van az IMF-csomag egy újabb részletének törlesztése. Úgy fogalmazott: "ezt a devizamennyiséget különösebb gond nélkül ki tudjuk bocsátani", ezt a nagyságrendet a piac tudja fogadni.

Arra a kérdésre, hogy reális lehetőség-e Magyarország leminősítése, a vezérigazgató úgy reagált, ennek kis valószínűségét látja, sőt, ha fogadni kellene, akkor inkább arra tenne tétet, hogy Magyarországról leveszik a negatív kilátást és stabil kilátásra minősítik át az országot.

Szerinte a hitelminősítők a fundamentumok vizsgálatakor láthatják, hogy "nincs nagy baj", az csökken, az IMF-hitelt fizetjük vissza, a kormány láthatóan elkötelezett, hogy az adósságot és a költségvetési hiányt is a kitűzött keretek között tartsa, ehhez megvannak az eszközei is. Leszögezte: a makroadatok alapján nem kell tartani további leminősítéstől.

Azzal kapcsolatban, hogy tagja volt annak a delegációnak, amely Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével háromnapos látogatáson vett részt Szaúd-Arábiában, a vezérigazgató azt mondta: lát arra lehetőséget, hogy a szaúdiak vásároljanak magyar államkötvényeket, de hozzátette, a szaúd-arábiai befektetők konzervatívak, óvatosak, először kisebb projekteket, sikertörténeteket szeretnének látni, és utána térnének át a finanszírozás nagyobb jelentőségű kérdéseire.

BÉT - Napi események makroadatok kötvénykibocsátás Herczenik Ákos Államadósság Kezelő Központ A második Orbán-kormány imfDeviza- és árupiac ÁKK makromutatók Bosch CB Richard Ellis Huawei kötvény Magyar Telekom Nyrt. CIB Bank Zrt.