Világgazdaság

Elfogták Kadhafit, állítólag belehalt sérüléseibe

Nem messze szülővárosától, a Tripolitól keletre a tengerparton található Sirtében találták meg Moammer Kadhafit, Líbia volt diktátorát a felkelők.

Elfogásakor Kadhafi mindkét lábán megsebesült, majd röviddel később belehalt sérüléseibe - jelentette be a Nemzeti Átmeneti Tanács illetékese.
"Elfogták, mindkét lábán megsebesült, mentő vitte el" - számolt be a Tanács katonai illetékese, Abdel Majid. Kadhafi egy konvojjal próbált menekülni a két hónapja ostromlott városból, ám NATO-repülőgépek támadták meg. Kadhafi fegyveres erőinek vezetője, Abu Bakr Junusz Jabr halálos sérülést szenvedett Kadhafi elfogásakor.

Röviddel az elfogást követően olyan hírek jelentek meg, melyek szerint Kadhafi belehalt sérüléseibe, ugyanakkor a illetékesei egyelőre nem tudták megerősíteni a volt diktátor halálhírét.

Moammer Kadhafi 1942 június 19-én született Sirtében. 1963-ban jogi szakot végzett, majd 1965-ben felvételt nyert a bengázi katonai akadémiára.

1969 szeptember elsején tisztek egy csoportja Kadhafi vezetésével államcsínyt követett Idrisz király ellen, aki épp Törökországban tartózkodott gyógykezelésen. Kadhafi nem nevezte ki magát tábornoknak, ugyanakkor elfogadta ünnepélyes előléptetését ezredessé. Ezzel együtt - ezredesi rangban - ő lett a hadsereg főparancsnoka.

Kadhafi Líbiát az arab nacionalizmusra épülő népi demokratikus államnak képzelte el. Az általa "iszlám szocializmusnak" nevezett rendszer a nagyvállalatokat állami kézben tartotta, némi magántulajdont azonban engedélyezett. Elképzeléseit a három kötetben kiadott Zöld Könyv tartalmazta.

Kadhafi azonban erőszakosan fojtotta el hazájában az ellene felszólalókat, és aktívan támogatója volt néhány terrorszervezetnek is, többek között az 1972-es Olimpián vérfürdőbe torkolló emberrablás végrehajtóinak, a Fekete Szeptember terrorcsoportnak.

1988-ban a Pan Am egyik járata a skót kisváros, Lockerbie felett darabokra robbant. A helyszínről elnevezett Lockerbie-üggyel kapcsolatos nyomozás során Líbia megtagadta az együttműködést a nemzetközi hatóságokkal, ezért egyre jobban elszigetelődött. Végül 2003-ban, az elkövető skóciai elítélése után két évvel Líbia hivatalosan is elismerte felelősségét az ügyben és 2,7 milliárd dolláros kártérítés kifizetésébe egyezett bele.ű

2011 februárjában a tunéziai és egyiptomi forradalmi eseményeket követően Líbiában is tiltakozások kezdődtek. Kadhafi katonái és zsoldosok segítségével próbált úrrá lenni az eseményeken, kiváltva a nemzetközi közösség egyre növekvő elégedetlenségét és a NATO repülőgépeinek beavatkozását a konfliktusba. A hágai nemzetközi bíróság idén májusban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a diktátor ellen.

Líbia Moammer Kadhafi