Világgazdaság

Újra kaphatnak eszköztámogatást a háziorvosok

E hónaptól 12,7 milliárd forint állami forráshoz juthatnak a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi alapellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók – döntött a kormány.

A doktorok praxisonként legfeljebb másfél millió forintot kaphatnak, a támogatás iránti kérelmeket jövő május 31-éig nyújthatják be.
A pénzhez havi 50 ezer forintos összegben juthatnak hozzá, és a kormányrendeletben előírt, nagyobb értékű eszközök vásárlására fordíthatják. Ezek közé tartozik például a 24 órás vérnyomásmonitor, a vérkép és/vagy vizeletanalizáló kislabor, EKG-készülék, gyorssterilizáló és informatikai berendezések.


A támogatás feltétele, hogy a praxisnak érvényes OEP-szerződése legyen, ne legyen köztartozása, és igazolja, hogy az eszközre még nem kapott uniós forrást. Ha az egészségügyi szolgáltatónak nincs elegendő kezdő tőkéje és banki kölcsön felvételére szorul, vagy lízingel, a támogatásból fizetheti meg a kamatokat és a lízingdíjat is. Az alapellátó doktorok 2002–06 között már kaptak hasonló támogatást.

BÉT - Napi események praxis forintárfolyam A második Orbán-kormány Toyota Adósságválság az EU-ban háziorvos ekg doktor kgfb