Világgazdaság

Cardiffból Miskolcra - Egy cég, amely bővíti létszámát

Jelentősen növelte magyar alkalmazottai számát a Robert Bosch csoport, amely az "Év befektetője" díjátadáson a „K+F együttműködésért” elismerést kapta a mérnökképzés támogatásáért és az egyetemekkel folytatott szakmai együttműködésért.

Egy év alatt 6300-ról 8000-re emelkedett a Robert Bosch csoport 11 magyarországi leányvállalatánál állandó alkalmazásban lévő dolgozók száma. A 600 villamos- és gépészmérnöknek, valamint mechatronikai mérnöknek munkát Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) létszáma az idei év végére elérheti a nyolcszázat is – mondta el a Világgazdaság Online-nak Ficzere Ferenc, a Robert Bosch Kft. regionális kommunikációs igazgatója.

Ősszel újabb, három évig tartó, többlépcsős beruházásba fogott a magyarországi Bosch csoport, miután megkezdődött az új budapesti központ építése, mégpedig saját telekre. A cég ugyanis bérli jelenlegi bázisát, ahol egyebek között a hét éve alapított Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) működik. A fejlesztőközpont munkatársaitól 2000 óta több mint 120 találmány-bejelentés érkezett az anyavállalathoz, amelyek alapján több mint 60 szabadalmi bejelentés készült. Csak az elmúlt évben 13 szabadalmi bejelentést eredményezett a BFK mérnökeinek munkája – emelte ki Ficzere Ferenc.

Összesen 35 milliárd forintot fordít a következő néhány évben magyarországi beruházásokra a Robert Bosch csoport. A hatmilliárd forintba kerülő első beruházási ütemben 2013 elejére elkészülő épületbe fog költözni a zuglói Angol utcából a Bosch Rexroth Kft. valamint ott kap helyet a fejlesztőközpont egyik legnagyobb részlege, a motorvezérlések továbbfejlesztésén dolgozó automotive electronics osztály. Ebben az évben újabb épület kivitelezése kezdődik meg a BFK számára, majd egy laborépület is létesül.

A cégcsoport akár 200 villamos- és gépészmérnöknek, informatikusnak, valamint mechatronikai mérnöknek is adhatna munkát a Budapesti Fejlesztési Központban (BFK), amennyiben találnak megfelelő képzettségű diplomásokat. Mivel Magyarországon túl kevesen szereznek ilyen diplomát, a cégcsoport a szakember-ellátottság biztosítása érdekében támogatja az összes felsőfokú műszaki tanintézetet, köztük kiemelten a Budapesti Műszaki Egyetemet és a Miskolci Egyetemet.

Ilyen előzmények után kapta meg a Robert Bosch Kft. csütörtökön, az "Év befektetője" díjátadáson a „K+F együttműködésért” elismerést a műszaki mérnökképzés területén elért kimagasló eredményekért valamint az egyetemekkel folytatott szakmai együttműködésért. Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője a díj átvételekor hangsúlyozta, hogy a Bosch számára nemzetközi szinten is stratégiai fontosságú terület Magyarország és az itt folyó mérnökképzés, valamint a műszaki felsőoktatás támogatása.

Magyarországon ugyanakkor nem csak a K+F területre koncentrál a Bosch. A cégcsoport legnagyobb magyarországi gyára, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. is folyamatosan bővül a tavaly előtti beruházásoknak – gyártócsarnok építéseknek – köszönhetően. Az anyacég ugyanis a németországi Salzgitterből Hatvanba hozta a sebességváltó-vezérlők gyártását, sőt, Ausztráliából is áthelyezték különféle termékek előállítását, és ez természetesen új gyártósorok telepítésével járt együtt. A társaság alkalmazottainak száma előbb 2010 decemberig 2470 főre, majd tavaly a válság előtti szintre, 3000 fölé emelkedett.

Amikor a Robert Bosch GmbH három éve úgy döntött, hogy bezárja cardiffi gyárát, és Miskolcra hozza annak szinkrongenerátor-termelését, az áttelepítés miatt nem lett volna szükség újabb csarnok építésére, ám a növekvő ázsiai és észak-amerikai megrendelés növekedés miatt rákényszerült a cég a beruházásra. Az 5,5 milliárd forintba került 23 000 négyzetméteres gyáregység építéséhez az Észak-Magyarországi Operatív Program 981 millió forinttal járult hozzá. 

Ugyanakkor további beruházásokra is szükség lesz, hiszen öt éven belül több mint megkétszerezik a telepített gépsorokat és ez további 13 milliárd forintos beruházást jelent.

Természetesen bővül a vállalat termékportfoliója is. Új elektromos motorok, generátorok, önindítók, ablaktörlő szerkezetek és lapátok, valamint az elektromos kerékpár, az e-Bike meghajtás-rendszereinek gyártását vezetik be. Az új elektromos kerékpármotort a hajtóművel és az elektronikával összeszerelve, csomagban szállítják a kerékpárgyártóknak. Ez nem profilidegen termék, hiszen a Robert Bosch AG évente mintegy nyolcvanmillió olyan kompakt elektromotort gyárt, amely alkalmas az e-bicikli meghajtására is. A jármű energiatároló rendszerének alapjául a cég elektromos kéziszerszámait is működtető lítium-ionos akkumulátorok fejlesztési és gyártási tapasztalatai szolgáltak.

Az anyacég

A 2011-ben 300 000 munkatárssal 51,4 milliárd euró árbevételt elért Robert Bosch csoport csak az elmúlt évben több mint 4 milliárd eurót költött kutatásra és fejlesztésre, és világszerte mintegy 4100 szabadalmi kérelmet nyújtott be.

Robert Bosch létszám Bosch fejlesztés