Világgazdaság

Der Standard: Sokba kerül a nemzeti út Orbánnak

A "nemzeti út", amelyet Magyarország követ, sokba kerül - írja keddi számában a Der Standard azzal, kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság ma várhatóan elindítja a kötelezettségszegési eljárást három magyar jogszabály ügyében.

A bécsi lap utal arra , hogy bár az adóssághegy a 80 százalékára nőtt, Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, Magyarország a Nemzetközi Valutaalap és az EU pénzügyi segélye nélkül is meg tud állni a saját lábán. Ám a pénzügyileg erősen sújtott és egyre jobban elszigetelt országnak engednie kellett, különben a pénzcsap elzárva marad - hangzott a Brüsszelből és Washingtonból érkezett egyértelmű üzenet a Der Standard szerint.

Ez a konfrontációs kurzus megszűntetését és azoknak a különböző alkotmányjogi törvényeknek a megváltoztatását jelenti - nevezetesen a jegybankra és  az adózásra vonatkozó törvényét -, amelyekkel Orbán felbosszantotta az IMF-t és az EU-t. Ám Orbán eddig nem mutatott elhatározottságot arra, hogy módosítja e törvényeket. A miniszterelnök a múlt hét végén ugyan újabb kompromisszumkészség nyomait jelezte, ám egyben mindjárt bírált is, mert - ahogy fogalmazott, "eddig csak politikai véleményeket hallott és nem érveket."

Amennyiben Orbán nem enged, az EU kötelezettségszegési eljárást indít, és befagyaszthatják az EU-tól származó pénzeket – figyelmeztetnek pénzügyi szakértők. Az IMF pedig hosszú időre elhalaszthatja a tárgyalásokat Budapesttel újabb folyósításáról. A Der Standard arra is felhívja a figyelmet, hogy eddig a demokráciája miatt érzett aggodalom hatására tüntetett a magyar lakosság és még nem mentek ki az utcára azok a bizonytalanok, akik pénzügyi gondokkal küszködnek. Ha ez megtörténik, a kormányellenes tüntetések résztvevőinek száma erősen megnőhet.

hotel IMF bírál EU hitelFellegi Tamás