Világgazdaság

Ki kinek a kártyáját fogadja el?

Egyre bosszantóbb kellemetlenség a SZÉP kártya tulajdonosainak, hogy a kibocsátó bankok nehezen állapodnak meg egymással a kölcsönös elfogadásról, noha ez kötelező lenne.

Bár a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP kártya) kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló kormányrendelet szerint a kibocsátó bankok (OTP csoport, MKB, K&H) úgy kötelesek kialakítani az utalványelfogadás rendszerét, hogy az mind a saját, mind pedig más gazdasági társaság által működtetett elektronikus elfogadóhelyi terminálon keresztül elérhető legyen, ez máig nem valósult meg, mert a bankok nem tudnak megegyezni egymással.

Először a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége jelezte lapunknak, hogy ez már problémát jelent a hoteleknek. „A K&H Bank által üzemeltetett bankkártya-elfogadó POS-terminálokon a K&H, illetve az MKB kártyái már elfogadhatók, az OTP SZÉP kártya elfogadása pár napon belül, március 1-jével megvalósul. A K&H SZÉP kártyáinak elfogadása az OTP Bank bankkártya-elfogadó POS- termináljain keresztül várhatóan 2012. április elejétől, további elfogadó bankok POS-termináljain keresztül 2012 harmadik és negyedik negyedévétől várható” – közölte lapunkkal Lesti Mónika.

A K&H Bank kommunikációs igazgatóságának osztályvezetője szerint a bankkártya-elfogadó POS-terminálok alapfunkciójukban nem alkalmasak a plasztikkártya elfogadására, ennek megvalósulásához technikai fejlesztések szükségesek. „Szeptember óta többször, több fórumon, több formában is kértük az OTP-től annak lehetőségét, hogy az ő termináljain is fogadják el a kártyáinkat, de a tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre.

A többi bankkal viszont zavartalan az együttműködésünk” – mondta lapunknak Lehoczky László, az MKB SZÉP kártya kibocsátásért felelős vezetője. Az MKB kártyáját a K&H, az UniCredit és TakarékBank által kihelyezett terminálok elfogadják, az Erste termináljain az elfogadás a napokban várhatóan megindul. Lehoczky László bízik benne, hogy az internetes és a webshopos fizetési forma terjedése is felgyorsul majd. Vita azért lehet, mert a kormányrendelet szerint a más pénzintézet által működtetett terminálok használatáért a működtető társaság díjat számolhat fel, amely a bankok megállapodásától függ, de ennek mértéke nem haladhatja meg a beváltott elektronikus utalványok összértékének 0,3 százalékát.

A SZÉP kártyát Magyarországon elsőként az OTP tette elérhetővé tavaly júliusban. „Az OTP folyamatosan bővülő hálózata jelenleg közel 6000 elfogadóhellyel rendelkezik országszerte, ezzel a magyar piacon a legnagyobbnak számít. A kártya még könnyebb felhasználása érdekében azonban tárgyalásokat folytatunk több pénzintézettel a terminálok megosztása érdekében. Már megszületett a megállapodás a K&H Bankkal és rövidesen más pénzintézetek hálózatán is elfogadó lesz a kártya. Bízunk benne, hogy mihamarabb a kártyatulajdonosok is érzékelik majd a változásokat” – közölte lapunkkal az OTP. A kormányrendelet minderre nem rögzített határidőt.

Már negyedmillió kártya talált gazdára

Két hét alatt megduplázódott a SZÉP kártyával rendelkező munkavállalók száma, így már 250 ezer ember használhatja az új cafeteriaeszközt. A Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a február 27-i állapot szerint a kibocsátó bankok 9000-et meghaladó munkáltatóval, összesen 11 000 fölötti elfogadóhellyel kötöttek már szerződést. Az elfogadóhelyeknek azért érte meg szerződést kötni a kártya kibocsátóival, mert mindössze 1,5 százalék (+ áfa) jutalék terheli a költéseket, míg az üdülési csekk esetében ez 6 százalék volt. Sokakat meglepetésként érhet majd viszont, hogy az üdülési csekkel ellentétben SZÉP kártyával egyelőre nem lehet MÁV-jegyet venni.


Világgazdaság - Vég Márton Már negyedmillió kártya talált gazdára Két hét alatt megduplázódott a SZÉP kártyával rendelkező munkavállalók száma, így már 250 ezer ember használhatja az új cafeteriaeszközt. A Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a február 27-i állapot szerint a kibocsátó bankok 9000-et meghaladó munkáltatóval, összesen 11 000 fölötti elfogadóhellyel kötöttek már szerződést. Az elfogadóhelyeknek azért érte meg szerződést kötni a kártya kibocsátóival, mert mindössze 1,5 százalék (+ áfa) jutalék terheli a költéseket, míg az üdülési csekk esetében ez 6 százalék volt. Sokakat meglepetésként érhet majd viszont, hogy az üdülési csekkel ellentétben SZÉP kártyával egyelőre nem lehet MÁV-jegyet venni. -->

Autók IKEA logisztika elemzések - Gazdaság és Pénzügy raktározás Lakossági energia és üzemanyagárak pos terminálElemzői vélemények EKB OTP hadi- és űripar Kósa Lajos Politikai közvélemény-kutatások Malév szép kártya BKV Vállalati jelentések forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány energetika autó elfogadóhely A KSH jelenti repülés Adósságválság az EU-ban K&H fogyasztási cikkek A munka világa MKB Deviza- és árupiac Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Európai Unió Vaskerék Fővárosi ügyek Egyesült Államok Széchenyi kártya ingatlanpiac áruszállítás Angela Merkel MÁV infokommunikáció Gázvezetékek