Világgazdaság

Részesedést növelhet az új iPaddel az Apple

Mobilpiac Újabb fordulatot hozhat a globális táblagéppiacon az új generációs iPad, amelyet külföldi lapértesülések szerint március 7-én mutat be a területen piacvezető Apple. A világ legnagyobb technológiai cége tegnap közölte, a jövő hétre nagyszabású eseményt tervez, amelyen a CNBC információi szerint az iPad3-at leplezik le.

Az időzítés annak ellenére lehet kissé meglepő, hogy az Apple legendás alapítója, a tavaly októberben elhunyt Steve Jobs szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt mutatta be a második generációs iPadet, illetve, hogy a piacon már hetek óta arról pletykálnak, a vállalat január vége óta gyártja az új táblagépet. Számos szakértő ugyanis csak a második negyedévre várta az iPad 3-at.

Az Apple sietsége ugyanakkor érthető, a társaság piaci részesedése ugyanis az elmúlt negyedévekben folyamatosan apadt a tabletpiacon. A cég 2011 utolsó három hónapjában 15,4 millió készüléket értékesített világszerte, ez ugyan 39 százalékkal több mint egy negyedévvel korábban, s több mint duplája az előző esztendő hasonló időszakában mértnek, a konkurensek azonban ennél is gyorsabban növekedtek: a piac negyedéves összevetésben nagyjából 50, éves szinten pedig 260 százalékkal bővült. Bár az Apple továbbra is messze a legnagyobb szereplő a szektorban, részesedése az egy évvel korábbi majd 70, illetve a harmadik negyedéves bő 66 százalékról 57-re apadt az október és december közötti három hónapban. Még élesebben rajzolódik ki az irány, ha a 2010 eleji adatokat nézzük, ekkor ugyanis a társaság konkurensek híján még a piac 95 százalékát ellenőrizte.

A helyzet itthon is hasonló, azaz hazánkban is egyelőre a kategóriát megteremtő Apple a piacvezető, azonban a lapunk által megkérdezett kereskedők tapasztalatai szerint az elmúlt negyedévekben egyre kelendőbbek a nagy notebookgyártók, például a Samsung táblagépei is. Ágazati szereplők korábban úgy nyilatkoztak, a tendencia várhatóan az idén is marad, azaz az iPad dominanciája tovább csökkenhet 2012-ben, azonban az új generációs készülék akár újabb fordulatot is hozhat, s ismét lökést adhat az Apple-nek.

BÉT - Napi események turizmus makroadatok Audi Erste Bank Hungary forintárfolyam Orbán Viktor Oroszország Hitelek: lakás A második Orbán-kormány General Motors autó repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok mario draghi fogyasztási cikkek A munka világa Deviza- és árupiac IMF-megállapodás Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Budapest Airport Vaskerék Fővárosi ügyek Facebook TÁRKI tömegközlekedés