Világgazdaság

A bérek csökkenése a fogyasztásunkon is meglátszik

A januári kismértékű (0,6 százalékos) növekedés után februárban a kiskereskedelmi eladások 1,4 százalékkal csökkentek, így az év első két hónapjában 0,4 százalékos volt az elmaradás mértéke az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. februárban 552 milliárd forint, az év első két hónapjában 1113 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. A KSH szerint a csökkenésben meghatározó szerepet játszott az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése, miközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű üzletek forgalma idén 1,4 százalékkal nagyobb, mint a múlt év első két hónapjában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai februárban 1,7 százalékkal, az év első két hónapjában 1,4 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene februárban 2,7 százalékkal csökkent, így az első két hónapban 0,4 százalékkal mérséklődtek az eladások.

Nagyobb mértékű visszaesés februárban a bútor- műszakicikk-üzletekben (-9,9 százalék) és az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikk-üzletekben (-22,6 százalék) volt, továbbá az átlagosnál nagyobb elmaradás volt megfigyelhető a gyógyszer-, gyógyászati termék (-4,5 százalék) kiskereskedelemben is.

Dinamikusan bővült ugyanakkor a forgalom volumene az illatszer (11,7 százalék) , valamint - az előző évi alacsonyabb bázishoz képest - az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (9,3 százalék). A könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletek kis mértékben növelték eladásaikat, míg a textil-ruházati és lábbeli üzletekben stagnált a forgalom volumene.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai továbbra is csökkenést mutattak az üzemanyagok folyamatos drágulása következtében, februárban az eladások 2 százalékkal, az első két hónapban 2,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól.

A várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom – írja elemzésében Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint a kiskereskedelmi forgalom csökkenése összhangban van a csökkenő reálbérekkel, illetve az év elején jelentősen visszaeső fogyasztói bizalommal.

„Az év hátralevő részében sem várunk jelentős változást, átlagosan 1 százalék körüli visszaesésre számítunk” – hangsúlyozza az elemző.

 

BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) Michelin makroadatok élelmiszer forintárfolyam nem élelmiszerVállalati jelentések Apple A második Orbán-kormány Nokia Siemens Networks Kft. makromutatók Google Inc. A munka világa IMF-megállapodás Európai Unió Fővárosi ügyek ingatlanpiac Angela Merkel Fellegi Tamás Adórendszer Magyarországon Oszkó Péter tömegközlekedés kiskereskedelem