Világgazdaság

Madridba mentek a bányászok

Elérte kedden a spanyol fővárost a bányászok "fekete menete", amellyel a bányászati szektornak nyújtott állami támogatások folyamatos megszüntetése ellen tiltakoznak.

 Aragóniából, Leónból és Asztúriából, az ország északi régióiból több százan meneteltek a spanyol fővárosba, hogy hangot adjanak elkeseredettségüknek.

A spanyol kormány a tavalyi 301 millió euróról idén, a takarékossági intézkedések keretében 111 millióra csökkentette a szénbányászat állami támogatását. A bányászok attól tartanak, hogy így a spanyol szénbányászat elveszíti versenyképességét az olcsó importtal szemben, 8000 bányász és a szektorban közvetve érintett további 30 ezer ember kerülhet utcára. Az Európai Unióval kötött megállapodás értelmében Madridnak 2018-ig teljesen meg kell szüntetnie a szénbányászat állami támogatását.

"Íme a szénbányászok!", "Égjen Madrid!" - ezt és hasonló szlogeneket kiabáltak a fővárosba érkező bányászok. Kedd este, sötétedés után bányászlámpáik fényénél vonulnak Madrid belvárosába, szerdán pedig 25 ezer tiltakozót várnak az ipari minisztérium épülete elé. Az elmúlt két hétben sokan közülük több mint 400 kilométert meneteltek. "Küzdelmünk igazságos. Mi csak azt akarjuk, ami a miénk" - mondja egyikük.

A spanyol szénbányák többsége az elmúlt 20 évben bezárt. Ma már csak mintegy negyven szénbánya üzemel Spanyolországban, többségük az ország északi részén. Ezek összesen nagyjából 8000 embernek adnak munkát.
A bányászok két hónapja hirdettek sztrájkot a kormány megszorító intézkedései ellen. A tiltakozások pedig többször utcai erőszakba torkollottak. A bányászok helyenként úttorlaszokat emeltek és házi készítésű fegyverekkel támadtak a rohamrendőrökre. A tiltakozók egyike azt fájlalja, hogy a bankokra mindeközben milliárdokat fordítanak.

"Ha most nincs annyi pénz, hogy nekünk adjanak 160 milliót, akkor 2018-ig mi lesz?" - kérdezte a menet egyik hangadója, kifogásolva, hogy közben a Bankia bank megmentéséhez 20 milliárd euró szükséges.

állami támogatás bányászati szektornak Madrid