A Mavir Zrt. 2013-ban 10 ezer áram- és 9 ezer háztartási gázfelhasználó bevonásával okos mérési pilot projektet indítana, a résztvevők körét 2014-ben 100 ezer áram- és 90 ezer gázfelhasználó ügyfélre bővítené.

Az összesen 190 ezer fogyasztót érintő programtól arra szeretne választ kapni, hogy érdemes-e, s ha igen, mely fogyasztói csoportoknál állandó használatra telepíteni az interaktív felhasználó-szolgáltató kapcsolatot lehetővé tévő eszközöket, illetve kialakítani az ezek működését, felügyeletét biztosító rendszert.

Az okos mérés bevezetése uniós előírás azokban az országokban, ahol gazdaságosnak ígérkezik, vagyis kísérletével a Mavir e kötelezettségünk teljesítését segíti. Felmerült az is, de a rendszerirányítónál egyelőre nincs napirenden, hogy az okos mérést ki kellene terjeszteni az összes közműre, azaz multiutility elven bevonni a mérésbe a víz- és a távhő-felhasználását is.

A társaság a reprezentatív mintavétel szabályai szerint fogja kiválasztani azokat a háztartásokat, amelyeket bevonna pilot projektjébe. E fogyasztók a kísérlet idején folyamatosan értesülnek az általuk felhasznált áram illetve gáz mennyiségéről, áráról. Mivel különböző tarifájú csomagok közül választhatnak, maguk dönthetik el adott fogyasztásaik ütemezéséről. Ezzel kézbe vehetik saját felhasználásuk, közvetve energiaszámlájuk alakulását.

Az országban már más okos mérési teszt projekt is folyik, ezeket az egyetemes szolgáltatók testvércégei, vagyis anyacégük áram- illetve gázszállító (hálózati, illetve elosztó) leánycégei indították. Júliustól egy egymilliárd forintos program keretében 20 ezer áram-, 3 ezer gáz-, ezer víz- és ezer távhőokosmérő felszerelésével indult meg. Az uniós elvárásokkal összhangban a magyar áramtörvény felhatalmazta az energiahivatalt az előkészítésre, a hálózati társaságokat pedig egy kísérleti projektre. Utóbbiak 550 településen 12 ezer fogyasztási helyet – főként háztartásokat – választottak ki részvételre. A műszaki tapasztalatokról ez év végén, a felhasználói viselkedésről jövőre készül összegzés, a program 2014 márciusában zárul.

Az okos mérést akkor érdemes bevezetni, ha nagyobb megtakarítást hoz, mint amennyibe kerül, ám a hazai háztartások megtakarítási lehetőségei sokkal korlátozottabbak, mint a náluk sokkal több energiát használó nyugatiaké. A magyarországi rendszer több százmilliárd forintba kerülne, ennek részeként egy okosmérő ára 100 euró körüli. Akárhogyan is alakul a szabályozás, végül mindent a fogyasztó fizet.

Az EdF Démász Hálózati Elosztó Kft. ezen felül júliusban közel 3000 háztartás és vállalati ügyféllel elindította kísérleti okos mérési programját. Fogyasztói akár okostelefonon is ellenőrizhetik majd energiafelhasználásukat, a szolgáltató pedig a központból olvashatja le a mérőórákat. A 2013 végéig tartó tesztelés célja, hogy kiderüljön, miként változtatja meg az energiafelhasználási szokásokat, ha az ügyfél maga is nyomon követheti fogyasztását.

A teszttel a hálózati/elosztó cégeknek a Maviréval közel azonos a céljuk, ennek alapján a pilot projektekben akár együtt is működhetnek. Ám ha sor kerül az okos mérés bevezetésére, az állami vállalat a riválisuk lesz.