Világgazdaság

Mindent tudni akar az állam

A parlamenti bizottságok döntésére vár a javaslat, betekinthessen-e az állam szinte bármely magáncég üzleti adataiba.

Az viszont biztos, hogy ha az alkotmányügyi és a költségvetési bizottság is vitára alkalmasnak találja Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes indítványát, akkor az nagy hullámokat fog verni. A tervből lassú ügymenet mellett is kész törvény lehet már novemberben, reális lehetőség tehát, hogy vagy akkor, vagy 2013 januárjától hatályos legyen.

Ha pedig ez így történik, akkor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal minden olyan vállalat gazdálkodását ellenőrizhetné, amelyben az államnak részesedése van. Ez azt is jelentené, hogy minden dokumentumhoz akadálytalan hozzáférést kapna, akármilyen kis tulajdonhányaddal is rendelkezik az állam. A mostani szabályozás mellett erre csak akkor van lehetőség, ha a stratégiailag legfontosabb, állami többségi tulajdonú cégek vizsgálata kerül szóba. Így azonban a kormány közvetlenül értesülhetne mindenről, ami akár a Molnál, akár a Richter Gedeonnál, akár a Magyar Telekomnál történik, hiszen ezekben is kisebbségi tulajdonos. De egy megvásárlásán múlik, hogy bármelyik másik céggel is ugyanezt tehessék.

A hivatalos indoklás szerint a cél a közpénzekkel való gazdálkodás fegyelmének megszilárdítása. Az indoklás sok találgatásra ad lehetőséget, az első vélemények két lehetséges célt valószínűsítenek a háttérben. Többször emlegették, hogy hiába az állami tulajdon a Molban, a vállalat döntéseire nem sokban hatott a kormányzati szándék, és felmerült az is, hogy a Magyar Telekom ügyeibe belelátva több információ átkerülhetne az állami mobilszolgáltatóhoz. 

Navracsics Tibor titok törvény