Világgazdaság

Tanultak az emberek a hitelválságból

Máshogy döntenének a lakásvásárlásról a fizetési nehézséggel küzdő devizahitelesek, ha visszaforgathatnák az idő kerekét - derül ki a Lakásfókusz lakóhely szerint reprezentatív felméréséből.


Az ingatlanpiaci blog a közleménye szerint 500 devizahitelest kérdezett meg; a bajba került adósok 31 százaléka ma már forinthitelt venne fel, 20 százalék a vásárlás helyett a bérlés mellett döntene, 12 százalék pedig inkább kisebb lakást vásárolna, alacsonyabb összegű felvételével, hogy ne kerüljön nehéz helyzetbe. A maradék 37 százalék ugyan kitartana a lakásvásárlás szándéka mellett, ám az időzítés tekintetében újragondolná terveit.


    Csernok Miklós, a Lakásfókusz szakértője szerint az, hogy a válaszadók ma már másként döntenének, azt mutatja, tanultak a hitelválságból: alacsonyabb lett a kockázatvállalási hajlandóságuk, és óvatosabbá, körültekintőbbé váltak döntéseikben. A szakember szerint további pozitívum, hogy egyértelműen látszik: a devizahitelesek felismerték saját felelősségüket a helyzet kialakulásában, és többségük tisztában van azzal, hogy másképpen kellett volna cselekedniük.
    Fontos tanulság a felmérés készítői szerint az is, hogy mind többekben tudatosul az, hogy jelenlegi nehéz helyzetükben is elérhetők azok a megoldások, amelyekkel a lakásvásárlás idején kellett volna élniük. A kisebb lakásba költözés például számos nehéz helyzetben lévő hiteles számára nyújthat alternatívát, hiszen ingatlanjuk értékesítésével sokuk letudhatná a tartozását, és a hitelcsapdából kimászva tiszta lappal kezdhetnének új életet.


    Ezt látszik alátámasztani a felmérés azon része is, amely arra kereste a választ, hogy az adósok mennyire tartják célravezetőnek a kérdezőbiztosok által felsorolt lehetőségeket. E téren ugyanis az ingatlan értékesítését magában foglaló megoldásokat nagyságrendileg hasonlóan célravezetőnek értékelték az adósok, mint az általuk leginkább ismert fizetési átütemezést és végtörlesztést. Az egytől-ötig terjedő skálán a legcélravezetőbb megoldásnak a bankkal történő fizetési átütemezést tartották a válaszadók 3,13 pontos átlaggal, míg a legalacsonyabb átlagot a rokonok, barátok, ismerősök által adott anyagi segítség kapta 2,13-as osztályzattal. Az árfolyamgát 2,93-as pontszámot kapott, a kisebb ingatlanba költözés 2,59-et, az albérlet pedig 2,25-öt.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizahitel Kovács Árpád Michel Barnier Praktiker makroadatok Nyugdíjkérdés Magyarországon Ford Oroszország Apple Elemzői vélemények A második Orbán-kormány energetika makromutatók Részvénypiacok RÁBA Nyrt. Wizz Air ingatlan fogyasztóvédelem Microsoft Európai Unió PSA Peugeot Citroen Facebook biztosítás válságBÉT - Napi események kgfb lakásvásárlás tömegközlekedés