Világgazdaság

A Nagy Vas találkozása a Nagy Adattal

Az internet átalakítja az ipart, gépi intelligenciával párosítja az emberi meglátásokat. Az emberi elme és a gépek „összeházasítása” létrehozza az úgynevezett ipari internetet, azt a nyílt, világméretű hálózatot, amely összeköti a gépeket, az embereket és az adatokat, erősítve a konvergenciát az intelligens adatok és a gépek között, legalábbis így gondolják a General Electric (GE) tanulmányának szerzői.

A GE „Ipari internet” jelentése szerint a hálózatok és a gépek házasítása 10–15 ezer milliárd dollárral növelhetné a világ GDP-jét.
Az ipari forradalom gyökeresen átalakította az energiafelhasználás módját. Az internetes forradalom a kommunikáció, az információ-befogadás és a pénzköltés módját változtatta meg. E két átalakulás házasítása, vagyis az ipari internet hálózatokat, adatokat és gépeket köt össze, ráadásul a globális ipar átalakításával, a termelékenység növelésével kecsegtet.

„Az ipari internet megjelenésével a világ az innováció és a változás új korszakának küszöbéhez ért” – mondja az a jelentés, amelyet Peter C. Evans, a GE stratégiai és analitikai igazgatója és Marco Annunziata, a GE vezető közgazdásza készített. „Az átalakulás a globális ipari rendszer és a korszerű számítástechnika, az analitikai módszerek, az alacsony költségű érzékelő technológiák és az internet biztosította nagyfokú összekapcsolhatóság kínálta lehetőségek konvergenciája révén megy végbe.”

A lehetőségek elképesztőek, legalábbis a szerzők szerint. Az ipari internet húsz év alatt csak az USA-ban 25–40 százalékkal növelheti az átlagjövedelmeket, a növekedést pedig az 1990-es esztendők vége óta nem látott szintre állíthatja vissza. Ha a világ többi részében csak fele akkora mértékben nőne a termelékenység, mint az Egyesült Államokban, az ipari internet akkor is 10–15 ezer milliárd dollárral (az USA GDP-jének megfelelő összeggel) növelhetné a globális GDP-t ebben az időszakban.
Jeff Immelt, a GE elnök-vezérigazgatója ezt a gondolatot így foglalta össze:

„Az egészen közeli jövőben létrejöhet a nyitott, globális gyár, rendkívül intelligens gépekkel, amelyek kommunikálnak és együttműködnek velünk. Az ipari internet nem egy robotok által működtetett világ, ötvözi a világ legjobb technológiáit, hogy választ adjon a legnagyobb kihívásainkra. Arról van szó, hogy biztosítsuk a gazdaságilag és környezetileg fenntartható energiaellátást, a gyógyíthatatlan betegségek gyógyítását, és felkészítsük az infrastruktúrát és a városokat a következő 100 évre.”

Ehhez azonban a GE szerzői szerint az ipar és a kormányzat együttműködésére van szükség, mégpedig két kritikus területen: a szabványosítás és a biztonság területén. Meg kell határozni a közös szabványokat annak érdekében, hogy aztán az innovatív elmék alakíthassák ki a legjobb megoldásokat. Éppen úgy, ahogy a haladás a mobil eszközök és operációs rendszerek fejlődésével létrehozott egy virágzó „app” gazdaságot.

„A kisebb költséggel nyújtott, jobb egészségi állapotot eredményező egészségügyi ellátás, az üzemanyag- és az energiafogyasztás területén elért látványos megtakarítások, valamint a jobb teljesítményt nyújtó, hosszabb élettartamú eszközök révén az ipari internet újfajta hatékonyságjavulást eredményez majd, éppen úgy gyorsítva a termelékenység növekedését, ahogy azt az ipari forradalom és az internetes forradalom tette” – írja Evans és Annunziata. „Ezek az újítások gyorsaság- és hatékonyságjavulást eredményezhetnek az iparban, a repülőgépipar, a vasúti szállítás, az energiatermelés, az olaj- és gázkitermelés, valamint az egészségügyi ellátás területén. Az ipari internet a gyors a jobb és több munkahely, a növekvő életszínvonal ígéretét hordozza.”

A Wall Street Journal ezt a víziót úgy fordította le, hogy a General Electric reméli: képes lesz kijavítani vagy kicserélni a termékeket, mielőtt tönkremennek. A légitársaságok értesítést kapnak a GE-től, hogy cserélni kell egy alkatrészt a turbinában, a vasút képes lesz elkerülni a kisiklásokat, a szerelők képesek lesznek távolról problémákat diagnosztizálni, a kórházakban a rendszergazdák hatékonyabban tudják kiosztani a szűkös erőforrásokat a betegeknek. Szép új világ!
Az internetes korszak technológiája készen áll arra, hogy éppen úgy átalakítsa az ipart, ahogy a fogyasztói internet is átalakította a médiát, a kommunikációt és a reklámipart. Egy sugárhajtómű estében egy intelligens szenzor-szett képes arra, hogy a hajtómű különböző részeit külön-külön is felügyelje, majd az adatokat megossza a légitársaság összes gépével, és adatvezérelt gépi tanulási technikák alkalmazásával segítse a személyzetet, hogy a hajtóművet közel csúcsteljesítményen működtethesse.

A „gépek és az analitika házassága” közvetlenül használható azokban a szektorokban, amelyek jelenleg 32 ezer milliárd dollár értékben állítanak elő termékeket. A GE egy százalékos megtakarítási táblázata döbbenetes számokat tartalmaz. A sugárhajtóművek ipari internetnek köszönhető 1 százalékos fogyasztáscsökkenése 15 év alatt 30 milliárd dollár megtakarítást hozhat. Hasonlóképpen, a világon üzemelő összes gáztüzelésű erőmű egyszázalékos hatékonyságnövekedése 66 milliárd dollár megtakarítással járhat az üzemanyag-felhasználásban. Egy százaléknyi hatékonyságjavulás több mint 63 milliárd dollár megtakarítást eredményezhet globális szinten az egészségügyi ellátásban.

Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás turizmus BKV Költségvetés 2012-2013 Tőzsdei elemzések Külföldi lapvélemények Oroszország Felmérések autóipar Elemzői vélemények A második Orbán-kormány oktatás energetika repülés Adósságválság az EU-ban Élelmiszerpiac A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Európai Unió Vaskerék Fővárosi ügyek biztosítás Gazprom infokommunikáció Adórendszer Magyarországon