Világgazdaság

Alkotmányellenes lehet a kényszernyugdíjazás

Több okból is alapjogokat sértő a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásáról szóló rendelkezés Kolláth György szerint. Az alkotmányjogász azt mondja: a jogszabály megsemmisítéséhez ezek közül már egy is elég lenne az Alkotmánybíróság számára.

A kormány, mint ismeretes, január 31-i határidővel kérte fel a tárcavezetőket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy intézkedjenek a nyugdíjkorú közalkalmazottak, illetve köztisztviselők munkaviszonyának megszüntetéséről. Kolláth György szerint ezzel kétféle módon is diszkriminál a jogalkotó: életkor és foglalkoztatási csoport szerint. Úgy, hogy az előbbi miatt tavaly már mind az Alkotmánybíróság, mind a luxemburgi Európai Bíróság elkaszált egy hasonló jogszabályt: a bírák nyugdíjazásáról szólót.

Az alkotmányjogász emlékeztetett arra is, hogy egy korábbi alkotmánybírósági döntés kimondta: a szerzett jog, amit sem megvonni nem lehet, sem olyan helyzet állítani jogosultját, hogy dönteni kelljen, nyugdíját vagy munkabérét tartja-e meg.

Az érintetteknek olyan nyilatkozatok alapján kellene döntés hozniuk, amelyek szerint – például az egészségügyben – ha a továbbfoglalkoztatást választják, az emiatt elveszített nyugdíjuknak megfelelő összeggel egészítik ki majd a fizetésüket. Csakhogy erről semmilyen jogszabály nem rendelkezik.

A döntésre, amely alapvető hatással van a nyugdíj mellett dolgozó közalkalmazottak, köztisztviselők életére, ráadásul egy hónapot sem biztosít az érintettek számára a jogszabály, ami szintén alaptörvénybe ütköző – mondja Kolláth György.

Szerinte a problémákat csak tetézi a jogszabály által biztosított egyéni mentesség, amelyről senki nem tudja, hogy ki és milyen szempontok alapján jogosult.

kolláth györgy kényszernyugdíj