Világgazdaság

Az Apple mélybe rántotta az egész technológiai indexet

Az Egyesült Államok technológiai indexe esésnek indult a nyitás előtt. A Nasdaq 1,3 százalékos gyengülést mutat, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy az Apple óriási zuhanást mutat a gyorsjelentés után.

A technológia szektor kompozit indexe jelentős eséssel indíthat szerdán. A Nasdaq 100 pontos mínuszban áll, amiben kulcsszerepet játszik az Apple zuhanása. Az iPhone gyártója közel 10 százalékos leértékelődést mutat nyitás előtt, miután a vállalat nem tudta felülteljesíteni a negyedik negyedévben az elemzői várakozásokat, és a menedzsment sem túl optimista a kilátások kapcsán. Az Apple ráadásul az iPhone 5-ből sem tudott annyit eladni, mint az elemzők várták.

Az Apple a tegnapi 514 dolláros záróárfolyamról 460 közelébe hanyatlott. Az iPhone gyártójának vesszőfutása tavaly szeptember óta tart; akkor történelmi csúcson, 700 dolláron is jegyezték a részvényeket.

Az Apple 13,07 milliárd dollár nyereséget ért el a negyedik negyedévben, lényegében ugyanannyit mint egy évvel korábban. Az egy részvényre eső nyereség azonban valamivel meghaladta az elemzői várakozásokat.

A társaság árbevétele 18 százalékkal, 54,5 milliárd dollárra nőtt ugyan, de elmaradt a piaci elemzők által várt 54,73 milliárd dolláros szinttől. Az alacsonyabb árbevételt elsősorban az Apple legismertebb termékének, az iPhone okostelefon kisebb eladásai okozták: a társaság az októbertől decemberig terjedő időszakban 47,8 millió iPhone-t adott el, kevesebbet az elemzők által várt 50 milliónál.

A bejelentésre 10 százalékkal 463 dollárra csökkent az amerikai tőzsdezárás utáni elektronikus kereskedésben az Apple részvényárfolyama. Ezzel mintegy 50 milliárd dollárnyi - azaz a magyar éves bruttó hazai termék valamivel több mint harmadát - piaci tőkeértéket veszített a társaság.

gyorsjelentésCséfalvay Zoltán Rogán Antal forintárfolyam Apple A második Orbán-kormány Herman Van Rompuy iPhone