A hivataltól azt kérdeztük, hogy eddig hány EU-n kívüli üzletember kérvényezte ezt a fajta tartózkodási engedélyt, amire egy decemberben elfogadott törvénymódosítás ad lehetőséget.

Kérelmeket azért nem lehet még benyújtani, mert a tartózkodási engedély kiállításának alapját képező értékpapír-kibocsátással és -vásárlással kapcsolatos NGM-rendelet még nem került kihirdetésre - tudatta a Hivatal. Megkeresésünkre ezzel kapcsolatban a gazdasági tárca azt közölte, hogy a rendeletet hamarosan kihirdetik, azonban az jelenleg még belső szakmai egyezetés alatt áll.

A decemberi törvénymódosítás értelmében tartózkodási engedélyt kaphat azon EU-n kívüli állampolgár, akinek magyarországi befektetései miatt beutazásához és magyarországi tartózkodásához nemzetgazdasági érdek fűződik.

Ilyen nemzetgazdasági érdek, ha a kérelmező igazolja, hogy ő vagy a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság legalább 250 ezer euró (közel 75 millió forint) értékben rendelkezik legalább öt évre szóló, határozott idejű értékpapírral. Feltétel azonban, hogy ezt az értékpapírt olyan - az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-vel szerződéses viszonyban álló - vállalkozásnak kell kibocsátania, amely kizárólag az állam által erre a célra kibocsátott államkötvényébe fektet.

Az így kiadott tartózkodási engedélyhez szintén meg kell felelni bizonyos feltételeknek, így például magyarországi szálláshely vagy lakóhely szükséges hozzá, az igénylő pedig nem veszélyeztetheti az ország köz- és nemzetbiztonságát, valamint közegészségügyi érdekeit. Azok, akik legalább fél éve rendelkeznek az így kibocsátott tartózkodási engedéllyel, és letelepedésükhöz nemzetgazdasági érdek fűződik, letelepedési engedélyt kaphatnak.

A jogszabály-módosítás egyik előterjesztője, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban utalt arra, hogy a a befektetői letelepedés jogintézményének megalkotásának szükségességét kínai üzletemberek vetették fel. Az Országgyűlés kínai-magyar baráti tagozatának elnöke emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben sok olyan találkozón vett részt, amelyen Magyarországra érkező üzleti delegációk arra panaszkodtak, bürokratikus megszerezni a magyar vízumot, nehézkes a többszöri beutazás. Több kínai üzletember ugyanakkor felhívta a figyelmét arra, hogy sok más ország - például Svájc, több európai uniós tagállam és az Egyesült Államok is - kedvezményes tartózkodási engedélyt biztosít nekik bizonyos "komolyság", így általában nagyobb felmutatása esetén - mondta Rogán Antal.