Világgazdaság

Tovább javult a finanszírozási képesség

A folyó fizetési mérleg a vártnál nagyobb, 780 millió eurós többlettel zárt a harmadik negyedévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiigazítatlan adatai szerint. A második negyedévben 478 millió, míg 2011 azonos időszakában 328 millió eurós aktívumot mért az MNB. A szezonális hatásoktól megtisztított adatok alapján 616 millió eurót tett ki a többlet értéke 2012 júliusa és szeptembere között.

Az Erste Bank elemzői előzetesen 606 millió eurós aktívumot vártak a kiigazítatlan adatok tekintetében. Szerintük a vártnál jobb adatban jelentős szerepe volt a külkereskedelmi mérleg vártnál magasabb többletének. A harmadik negyedévben a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) a szezonális hatások kiszűrésével 1,028 milliárd euró, a 4,2 százaléka volt, ami 0,3 százalékponttal magasabb az előző negyedév GDP-arányos adatánál.

Airbus BÉT - Napi események forintárfolyam Oroszország Apple A második Orbán-kormány energetika Részvénypiacok Deviza- és árupiac Szakszervezet - Érdekképviselet EADS infokommunikáció