Világgazdaság

Simor helyre teszi az ÁSZ elnökét - reagált a számvevőszék

Tárgyi és szakmai tévedések vannak az ÁSZ tanulmányában, amely a monetáris politika költségvetési kockázatait tekintette át – írja Simor András MNB-elnök Domokos Lászlónak címzett levelében.

Simor András levele itt olvasható.

A jegybankelnök üdvözli a múlt pénteki ÁSZ-sajtótájékoztatón elhangzottakat, miszerint az ÁSZ „nem kíván üzenni” a jegybank jelenlegi, illetve következő elnökének.

Simor András szerint az ÁSZ a jegybank illetékességi körébe tartozó kérdésekben írt tanulmányt, amivel túllépi hatáskörét. De ha már így jár el, előbb egyeztessen az MNB-vel – javasolja a jegybank hamarosan leköszönő elnöke.

Az ÁSZ honlapjára feltett válasz szerint a szervezet pénteken bemutatott tanulmányával törvényben meghatározott kötelességét látta el, nem lépte túl hatáskörét.

Az ÁSZ egyértelműen jelezte, hogy az elemzést elsősorban a KT munkájának támogatására készítette, abban a jegybank alaptevékenységével, a monetáris politikával nem foglalkoztak - olvasható a számvevőszék honlapján.

A közlemény szerint "megtévesztő és félrevezető az a beállítás, amely szerint az Állami Számvevőszék tanulmánya kérdéseit kizárólag a Magyar Nemzeti Bank figyelmébe ajánlja, hiszen számos olyan felvetést is tartalmaz a nemzetközi példákon alapuló elemzés, amely a végrehajtó hatalom, a kormányzat képviselőinek szól".

Domokos László Simor András