Világgazdaság

A települések felén ugrik a segély, ha rendezetlen az otthon

A települések felén megszünteti az aktív korúak ellátását az önkormányzat, ha a kérelmezők, vagy a jogosultak nem tartják rendben lakóotthonukat, udvaruk, kertjük, járdájuk nem tiszta.

Lakókörnyezet rendben tartására vonatkozó követelményt összességében 1625 önkormányzat rendelete ír elő az aktív korúak ellátásával kapcsolatban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Doncsev Andrást Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdezte arról, hogy „hány főnek szűnt meg 2012-ben az aktív korúak ellátására való jogosultsága a 30 napos feltétel, valamint a lakókörnyezet rendezettsége előírásának nem teljesítése miatt?”

Az államtitkár leírta, hogy a tárcája által 2012 tavaszán lefolytatott (nem reprezentatív) vizsgálat eredményei szerint 2012. január 1-jétől 2012. április 30-ig országszerte mintegy 6000 esetben került sor az aktív korúak ellátásának megszüntetésére, mert nem teljesítették a 30 napos feltételt.
Az aktív korúak ellátása a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű aktív korú személyek és családjuk részére nyújtott ellátást jelenti. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján meg kell szüntetni a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő aktív korúak ellátására való jogosultságát annak, aki a jogosultság felülvizsgálatának időpontját megelőző egy évben a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultságának fennállása alatt legalább 30 nap időtartamban közfoglalkoztatásban nem vett részt, vagy kereső tevékenységet – ideértve az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint létesített munkaviszony keretében végzett, valamint a háztartási munkát is – nem folytatott. Akkor is érvénybe lép a 30 napos feltétel, ha munkaerőpiaci programban nem vett részt, vagy ha legalább hat hónap időtartamra meghirdetett képzésben nem vett részt, vagy ilyen képzésben való részvétele nincs folyamatban.

A Doncsev által említett vizsgálat alapján vizsgálat alapján, 2012.április 1-jével bezáróan 369 önkormányzat rendelkezett úgy, hogy az aktív korúak ellátására jogosultság feltétele a lakókörnyezet rendben tartása. Negyven önkormányzat kizárólag a rendszeres szociális segélyben részesülők részére, 821 önkormányzat pedig a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők számára írta elő a lakókörnyezet rendezettségének követelményét. További 395 önkormányzat az aktív korúak ellátásában, valamint a lakásfenntartási támogatásban részesül őket egyaránt kötelezi erre. Lakókörnyezet rendben tartására vonatkozó követelményt tehát összességében az aktív korúak ellátása vonatkozásában 1625 önkormányzat rendelete tartalmaz. Az Emmi arra vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, hogy tavaly hány főnek szűnt meg az aktív korúak ellátására való jogosultsága a lakókörnyezett rendezettsége előírásának nem teljesítése miatt.

Az önkormányzatok a jogszabály alapján előírhatják az aktív korúak ellátására való jogosultsággal kapcsolatban, hogy a kérelmező vagy a jogosult által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán legyen tartva. Az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására irányuló kötelezettséget is előírhatnak. A rendeletben megállapított feltételek teljesítésére a kérelmezőt, illetve a jogosultat megfelelő, de legalább ötnapos határidő tűzésével a jegyzőnek az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével fel kell szólítania.

Doncsev hangsúlyozta, hogy a kormányzat számára kiemelten fontos, hogy Magyarországon munka, és értékalapú társadalom alakuljon ki. Céljuk az, hogy segélyek helyett mindenki, aki tud és akar is dolgozni, munkával keresse meg a kenyerét. Ezért szerinte a szociális törvényben előírt kötelezettség fontos eszköz a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személyek nyílt munkaerőpiacra történő visszavezetése érdekében.

Emberi Erőforrások Minisztériuma aktív korúak ellátása lakókörnyezet 30 napos feltétel segély Doncsev András Emmi Szél Bernadett