Világgazdaság

Elemző: Evidens, hogy ki kell kerülnünk a deficiteljárás alól

Az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 4,0 százalék volt tavaly a bruttó hazai termékhez viszonyított államháztartási hiány; az Eurostat által közölt, magyarországi 1,9 százalékos hiányadat kedvezőbb az előzetesen bejelentett 2,1 százaléknál - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala által hétfőn közzétett számokból.

A KSH korábban arról tájékoztatott, hogy az túlzottdeficit-eljárásában figyelembe vett módszertan szerint 2,0 százalék, míg az uniós ESA-módszertan szerint 2,1 százalék volt 2012-ben az államháztartás hiánya.

„Ez alapján evidens, hogy ki kell kerülnünk a túlzottdeficit-eljárás alól” – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

„Olyan alacsony a bázis, hogy akkorát nem romolhat az egyenleg, hogy a 3 százalékos hiányt elérjük idén” – vélekedett a TakarékBank vezető közgazdásza.

Szerinte az adatok alapján Brüsszelnek is csökkenteni kell az idei hiány-előrejelzését. Korábban 2,4 százalékra jósolta a tavalyi deficitet Brüsszel, így a technikai kivetítést 0,6 százalékponttal lejjebb kell hoznia az Európai Bizottságnak – hangsúlyozta Suppan Gergely.

Mivel az idei évre 3,4 százalékos deficitet jósolt legutóbb Brüsszel, így az új előrejelzés 3 százalék alatti deficitet mutathat.

Az állampapírok hozamszintje is 200-250 bázisponttal csökkent azóta, hogy az idei költségvetést megtervezte a kormány, ami szintén az alacsonyabb hiány irányába mutat – vélte az elemző.

Kiemelte, hogy sokak szerint az alacsony kockázatot jelnet, de szerinte az alacsonyabb ütemű pénzromlás segíthet a fogyasztás beindulásában.

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa korábban azt mondta, hogy Magyarország közel jár ahhoz, hogy kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól.

Ki kell kerülnünk az eljárás alól

„Az Eurostat hétfőn tette közzé az Európai Unió tagállamainak 2012-es hiány- és államadósság adatairól szóló első jelentését és a nemzetközi szervezet közlése szerint a Magyarország GDP-arányos költségvetési hiánya - Finnországéval holtversenyben - a hetedik legjobb az unióban, messze felülmúlva az Európai Unió átlagát” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A közlemény szerint „a kormány rengeteget tett azért, hogy fenntartható módon csökkentse az adósságát és rendbe tegye Magyarország költségvetését”.

„A kormány elkötelezett az államadósság csökkentése érdekében és ezt alátámasztják a most publikált nemzetközi adatok is, mivel, Magyarország azon hat tagállam egyike, ahol csökkent az ráta, míg a másik 21 államban emelkedett” – olvasható az NGM közleményében.

Az NGM szerint a megjelent adat egy újabb megerősítés arra vonatkozóan, hogy a számok alapján Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól.

Az Eurostat közlése szerint a legmagasabb GDP-arányos hiány Spanyolországban (10,6 százalék) és Görögországban (10,0) volt, míg a legalacsonyabb Észtországban (0,3 százalék) és Svédországban (0,5 százalék). Az adósság a legmagasabb Görögországban (156,9 százalék) és Olaszországban (127,0 százalék), míg a legalacsonyabb Észtországban (10,1 százalék) és Bulgáriában (18,5 százalék) volt.

A magyar államadósság így a 79,2 százalékán állt 2012 végén, alacsonyabb szinten az egy évvel korábbi 81,4 százaléknál. Az unió egészében 85,3 százalékon állt tavaly a GDP-arányos adósságmutató, magasabban a 2011. év végi 82,5 százaléknál.

Miért alacsonyabb a hiány?

A tavalyi  mobilfrekvencia-tender bevételeinek eltérő elszámolásából adódóan 35  milliárd forinttal alacsonyabb volt 2012-ben az államháztartási hiány, és ezért csökkent a korábban közölt 2,0 százalékról 1,9 százalékra a 2012. évi GDP-arányos hiányszám - közölte a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn.

A KSH arról tájékoztatott, hogy a 2009-2011-re vonatkozó adatok megegyeznek a korábbi, március 29-ei közleménnyel, a 2012. évi kormányzati hiány az Eurostattal való konzultáció nyomán 35 milliárd forinttal kisebb lett. A 2013-as várható adatokat aktualizálta a Nemzetgazdasági Minisztérium - tette hozzá a hivatal.

A KSH által hétfőn ismertetett frissített uniós deficitjelentés szerint 2013-ban 29 482 milliárd forintos GDP mellett 796 milliárd forintos államháztartási hiány várható. Ez megfelel a kormány konvergenciaprogramjában az elmúlt héten ismertetett 2,7 százalékos idei hiánycélnak.

eljárás deficit hiány EDP