Világgazdaság

Mennyi fát vágnak ki a négymilliárdos mobilgátért?

„A Pünkösfürdő közelében lévő galériaerdőben mintegy 700 darab öt centiméternél kisebb törzsátmérőjű fát kell kivágni a Római-parton a védmű építésével összefüggésben, a platánokat meg fogják védeni” – közölte Budapest főpolgármestere a köztelevízióban. Tarlós István szerint a fakivágások elleni tiltakozások alkalmával sok rosszindulatú ostobaság hangzik el, a valóban védendő fákat megvédik.

Több civil szervezet is tiltakozott, hogy a főváros 453 fát vágna ki a Római-parton, de a mobilgát-építésnek áldozata lehet még több ezer fa is. A mobilgát kiemelt kormányzati projekt státuszban van, ezért engedélyeztetése gyorsított eljárásban zajlik, a tiltakozók szerint így egy hónapon belül megszerezhetik az építéshez szükséges dokumentumokat.

A Fővárosi Közgyűlés döntéselőkészítő tanulmányában a műszaki költségbecslés alapján a mobilgát költsége 4,14 milliárd forint volt. Az Erbo-Plan Mérnöki Szolgáltató Kft. tervei alapján egy 1330, egy 801 és egy 580 méteres szakaszon, közel 10 méter magas alumínium betétpallós mobilfalból álló rendszert húznának fel. A vasbeton gát elvileg olcsóbb lenne, de az alumínium mobilfalnak állítólag olcsóbb az üzemeltetési költsége. Harminc méter szélességben egy kilométernyi partszakaszt is feltöltenének.

A III. kerületi önkormányzat állítólag kezdeményezi, hogy a mobilgát létrehozása után vezessenek be értéknövekedési adót a Római parton.
Egy 2005-ös hatástanulmány alapján 2,7 milliárd forintért lehetne fejleszteni a jelenlegi védvonalakat, amit egyesek biztonságosabbnak is tartanak. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes egy írásbeli kérdésre azt válaszolta ez ügyben, hogy ennek a változatnak a költsége 8 milliárd forintra rúgna. A fővédvonal átépítésével ugyanis gáz-, vízvezetékeket kellene átépíteni, bontani, valamint útburkolatokat helyreállítani.

Budapest főpolgármester mobilgát Tarlós István Római-part