Világgazdaság

PSZÁF-elnök a devizahiteles perekről: csak az időt lehet húzni

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint higgadtan kell végiggondolni a felügyelet és a jegybank összevonásának lehetőségét; a felügyelet elnöke a Magyar Nemzetnek azt is hozzátette: nem tud arról, hogy az ügyben politikai szinten bármilyen előterjesztés vagy döntés született volna.

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban Szász Károly kifejtette, szerinte a jelenlegi állapot, vagy a teljes egybeolvadás, illetve e két véglet közötti részleges összevonás különböző változatait kell higgadtan végiggondolni, mérlegelve az előnyöket és kockázatokat.

Mindezek tanulmányozása után végül a legfelsőbb politikai szinten hozhatják meg a döntést, azaz nem a PSZÁF-nál és nem a Magyar Nemzeti Banknál, amelyek tiszteletben tartják egymás függetlenségét. Hozzátette: "bármilyen átalakításra is kerülne sor, az a mi együttműködésünkön, hozzáállásunkon biztosan nem fog múlni".

A devizahiteles perekről úgy vélte, azokkal csak az időt lehet húzni, az adós és a hitelező számára is az egyetlen helyes magatartás a vállalt kötelezettségek teljesítése. Felmérésük szerint eddig mintegy 1000 devizahiteles per indult, az eddigi jogerős ítéletek mindegyike elutasította az adósok kérelmét - tette hozzá.

Szász Károly arról is beszélt, hogy utólag számos hibát lát a devizahitelezésnél. Hibás volt a pénzügyi közvetítő rendszer, amely ezt a terméket propagálta, az akkori kormány, amely rossz makorgazdasági pályára terelte az országot, és sérülékennyé tette a forintot. Hibázott a fogyasztó is, aki ezt felvette, a hatóságok, köztük a felügyelet és a makrogazdasági helyzetet átlátó jegybank is, mert nem ismerték fel időben az veszélyt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hiteleket a bankok a mindenkori jogszabályoknak megfelelően folyósították, a hitelintézetek alapvetően jogkövetők voltak.

A PSZÁF elnöke elmondta, hogy a korábbi magánynyugdíj-pénztári tagoktól jogtalanul elvont tagdíjakból ötmilliárd forintnyit visszafizettek több százezer volt és mai tagnak a szervezetek. A felügyelet ezen felül újabb több száz milliós törvénytelen díjelvonást talált az önkéntes nyugdíjpénztáraknál is, amelyek áttekintése jelenleg zajlik. A vizsgálatok még nem zárultak le, de úgy tűnik, hogy több pénztár összességében itt is bő 300 millió forint értékben jogalap nélkül vont el költségeket tagjaitól - mondta. Hozzátette: ezek egy részét fellépésükre egyes pénztárak már visszatérítették tagjaiknak.

PSZÁF hitelek devizahitel per összevonás devizahitelesek bíróság MNB bankok ítélet jegybank