Világgazdaság

Ami kimaradt a Varga-csomagból – Adóemelésekkel rontják a növekedést

Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter egy háromlépcsős csomagot jelentett be, hogy a GDP 3 százaléka alatt maradjon a hiány. Varga szerint lépcsőzetesen jöhetnek a csomagocskák, és csak akkor lesz szükség adóintézkedésekre, ha az Európai Uniónak nem elég a kiadások zárolása és néhány beruházás esetleges felfüggesztése. Orbán Viktor egy új elemről is beszélt szerdán.

Három lépcső

Három lépcsőből álló intézkedéscsomagot jelentett be május közepén Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a lépések szükségtelenek, de meghozzák azokat, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól.

Felfoghatatlan: Három órát élt az első Varga-csomag - vagy mégsem?

A kormány első lépésként 92,9 milliárd forintos költségvetési zárolásról határozott – mondta Varga Mihály. Ha ez nem győzi meg az Európai Bizottságot, akkor jöhet a második lépés. Ennek keretében egyszeri beruházások finanszírozását felfüggeszti fel a kormány.

Ha ez a kettő lépés sem lenne elég, a harmadik bankokat érintené. Mint Varga fogalmazott: az utolsó csomag a pénzügyi tranzakciós illeték emelését és a bankok adóztatásának „újragondolását” tartalmazza. Az energiaszektort is érintheti a harmadik pillér.

A lépéseket az teszi szükségessé, hogy az Európai Bizottság csak újabb költségvetési intézkedésekkel látja reálisnak az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartását.

Vita a lépcsőkről

Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, "ha a matematikának vannak még érvényes szabályai" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben, az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, a vita arról zajlik, hogy elég-e a zárolás, vagy a másik kettőt is meg kell-e lépni. "Én a belső vitákban azt képviselem, hogy a másik kettőt is lépjük meg" - tette hozzá.

"Lehet, hogy a zárolás nulla hárommal csökkenti a hiányunkat, így már kettő hét körül vagyunk, de miután láttunk már karón varjút, bántak már itt velünk úgy, hogy a matematikai szabályok mégsem voltak érvényesek, ezért (...) inkább menjünk tovább" - fogalmazott Orbán.

Szerinte fel kell sorolni azokat az egyszeri kiadásokat, amelyeket egyszeri bevételekkel kell pótolni. Hozzáfűzte: "ha minden igaz, mire hazaérek, már kézhez kapom az adóemelésekre vonatkozó törvényt is, amely a tranzakciós adót, a bankadót, az energiaadót és egy új reklámadó bevezetését jelentené".

A CIB Bank közgazdászai a Varga-csomag harmadik elemének ismertetése után közölték: ezeknek az intézkedéseknek negatív növekedési hatásai lehetnek.

Nehéz munka

Azért kell módosítani a 2013-as költségvetést, hogy Magyarország kilenc év után kikerüljön a túlzotthiány-eljárás alól és "a magyar polgárok eddig elvégzett komoly és nehéz munkáját az Európai Bizottság és az Európai Tanács is hivatalosan elismerje" - fogalmazott a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az idei büdzsé módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában szerdán a parlamentben.

Orbán Gábor előterjesztői expozéjában ismertette: a javaslat egyrészt a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében meghozott azon intézkedések végrehajtását tartalmazza, amelyek kizárólag országgyűlési hatáskörben, a költségvetési törvény módosításával kezelhetőek, másrészt a költségvetési törvény alkalmazása során felmerült jogalkalmazói észrevételeket kezeli. Harmadrészt a kormány időközben meghozott döntéseinek hatását is átvezeti.

Az államtitkár hangsúlyozta: az Európai Bizottság 2013. május 3-án közzétett, Magyarországra vonatkozó makrogazdasági, költségvetési prognózisával ellentétben nem 0,2 százalékos, hanem 0,7 százalékos lesz a gazdasági növekedés 2013-ban és a prognózis óta beérkezett adatok is a kormány által várt pályát támasztják alá.

Kedden kiderült, hogy csaknem négymilliárd forintot kell zárolnia a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) a kormányhatározat alapján. Ezen belül a legtöbb pénzt, várhatóan mintegy hárommilliárd forintot a kormányhivataloknak és a járási hivataloknak szánt forrásból zárolnak.

A Varga-csomag szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának kell a legtöbb pénzt zárolnia. Orbán Gábor azt mondta: azért az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a legnagyobb a zárolás, mert az a legnagyobb költségvetési tétel, arányaiban azonban ennél a tárcánál az átlagosnál kisebb az elvonás. A stadionépítések esetleges leállításával kapcsolatban közölte: ez csak 2014-től jöhet szóba.

Tavaszi ülésszak - Vita BÉT - Napi események választás 2014 kiigazítás BKV csomagKöltségvetés 2012-2013 Tőzsdei elemzések Mesterházy Attila Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Elemzői vélemények megszorítás Hitelek: lakás A második Orbán-kormány trafiktörvény autó Reklám és Média Adósságválság az EU-ban fogyasztási cikkek A munka világa Befektetési lehetőségek Európai Unió Vaskerék Fővárosi ügyek ingatlanpiac költségvetés Adórendszer Magyarországon