Világgazdaság

Ezeken a településen voltak a legnagyobb földrengéskárok

A Belügyminisztériumnak az áprilisban bekövetkezett Heves megyei földrengés kapcsán 1555 épületkárról van tudomása, amelyek 9 településen következtek be. A MABISZ szerint a károk becsült összege eléri a 600 millió forintot.

Tenken 378, Átányon 367, Erdőtelken 256, Hevesben 33, Hevesvezekényben 14, Boconádon 2, Kompolton 2, Hatvanban 1 és Tarnaszentmiklóson 2 épületkár keletkezett a Heves megyében történt földrengés következtében – közölte a parlament honlapján Pintér Sándor egy írásbeli kérdésre válaszolva. A belügyminiszter leírta, hogy a vis major alapból történő anyagi segítségre a kárt szenvedett önkormányzati tulajdonban álló épületek részesülhetnek. Átányban 15 fő, Tenken 8 fő és Erdőtelken 12 fő közfoglalkoztatott vesz részt a helyreállítási munkálatokban. Az egyes karitatív szervezetek a szociális rászorultság figyelembevételével elbírálják és támogatják a károsultakat. Pintér szerint a biztosítók a káreseményekre gyorsan reagáltak, folyamatosan végzik a kárfelméréseket és kárbecsléseket. A kárfelmérés után a biztosítók megküldik a javasolt kárösszegeket, amelyek kifizetése 1-3 napon belül kerül sor . Amennyiben a javasolt összég nem fedezi a kár helyreállítását, akkor a károsult pótfelmérést igényelhet.

Pintért az MSZP-s Sós Tamás kérdezte a kárrendezésről. Tudomása szerint a legtöbb bejelentés Heves, Átány, Telik és Erdőtelek településekről érkezett, de rezgést jeleztek Egerből, Gyöngyösről és Budapestről is. Sós információi szerint nagyobb károk Átányban és Tenken történtek, magánlakásokban és középületekben. Tenken 450 ingatlanból 380-ban keletkezett kár, ebből 100 ingatlanra nincs biztosítás. Átányban 552 ingatlanból 367 épületet ért kár, ebből 6 középület, melyből kettőt súlyos mértékben érintett a földrengés és alkalmatlanná vált például a családsegítő épület, gondozási központ a feladat ellátására. Sós szerint gondot jelent ezen a településen, hogy magas a belvíz, több ház pincéjében derékig áll a víz, ami a már megrongált falakat tovább gyengíti, de szivattyúzni sem mernek.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint az április végi magyarországi földrengést követően 4557 kárbejelentés érkezett a hazai biztosító társaságokhoz, a károk becsült összege eléri a 600 millió forintot.  Április 23-án a Richter-skála szerinti 4,8-4,9 erősségű földrengést észleltek, amelynek epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt, mélysége megközelítette a 8 kilométert. a rengésben senki nem sérült meg. Az egyes települések állami támogatásának mértékét a belügyminiszter dönti el. A MABISZ adatai szerint a legtöbb káreset Heves megyében történt, Tenken, Átányban, Heves városban, Erdőtelken és Kömlőn. A bejelentések döntő része kisebb károkról érkezett: leggyakrabban falrepedésről, vakolathullásról, illetve a felületi festés megrepedéséről számolt be a lakosság. A nagyobb károk között a tetősérülés, a cserépösszecsúszás, illetve kéményledőlés volt a leggyakoribb.

A károk döntő részének szemlézése már megtörtént, a kifizetések folyamatosak. A 4557 bejelentett kár és a 600 millió forintos becsült kárösszeg alapján az egy káreseményre jutó összeg meghaladja a 131 ezer forintot. Korábban Magyarországon 2011. január 29-én történt jelentősebb károkat okozó, a Richter-skálán mért 4,7-es erősségű földrengés. Akkor több mint 15 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, és a kifizetett károk összege megközelítette az 1 milliárd forintot.

földrengés kárfelmérés Kompolt vis major MSZP Mabisz richter-skála Tarnaszentmiklós Átány belügyminiszter Sós Tamás Tenk heves kárösszeg Hevesvezekény Hatvan Boconád épületkár írásbeli kérdés Pintér Sándor Erdőtelek heves megye