Világgazdaság

Nem bírja fizetni a rezsit a lakosság

Az utóbbi hónapokban folyamatosan növekszik az ukrán lakosság közüzemi tartozása, idén az első negyedév végére csaknem elérte a 14 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 420 milliárd forintot - közölték ukrán hírforrások a statisztikai hivatal adataira hivatkozva.

A növekedés az előző hónaphoz képest 2,8 százalékos volt. Tavaly decemberben 8,5 százalékos volt a havu növekedés, miközben tavaly tavasszal még épp ellenkezőleg, csökkent az ukrán lakosság közüzemi tartozása. A hivatalos adatok szerint Kárpátalja és Lviv megyében fizetik a rezsit példaértékűen, előbbiben 101,9 százalékos, míg utóbbiban 99,1 százalékos volt a fogyasztás utáni befizetés. A legkevésbé fizetőképes a kelet-ukrajnai Harkiv, Dnyipropetrovszk és az ország déli részén lévő Herszon megye, 83,9-87,4 százalékos fizetési aránnyal.

A csaknem 46 millió lakosú országban átlagosan három havi közüzemi díjjal tartoznak az adósok. Olekszandr Mazurcsak, a kijevi állami adminisztráció helyettes vezetője egy korábbi nyilatkozatában megnyugtatta a lakosokat, hogy nem fognak "drákói szigort" alkalmazni azokkal szemben, akik elmaradnak a közüzemi díjak befizetésével. Szavai szerint az ukrán főváros vezetése senkit sem készül kilakoltatni. Ugyanakkor jelezte, hogy mindenképpen bírósági eljárás indul az adósokkal szemben, továbbá a fizetési morál helyreállítása érdekében "hatékonynak" nevezte a vezetékes víz, az áram, illetve a gáz kikapcsolását a szolgáltatási díjakat nem fizető egyéni fogyasztóknál. Javasolta: azok, akik szociális helyzetük miatt kerültek olyan helyzetbe, hogy átmenetileg képtelenek fizetni a közüzemi díjakat, forduljanak az illetékes szervekhez segítségért, illetve kérjék a tartozásuk átütemezését.

A Szevodnya című ukrán lapnak egy jogász elmondta, hogy találkozott már a praxisában olyan esettel, amikor kevesebb mint 1000 hrivnya, azaz 30 ezer forintnál is kisebb tartozásért bírósági eljárást indítottak a szolgáltatók egy fogyasztó ellen. Magyarázatul hozzáfűzte, hogy az utóbbi időszakban tapasztalható fizetési elmaradások miatt a szolgáltatók egyre gyakrabban fordulnak bírósághoz jogorvoslatért. A fővárosban tavaly 11 ezer család halmozott fel jelentős mértékű tartozást, éves szinten pedig összességében a kijeviek 900 millió hrivnya, azaz mintegy 27 milliárd forint kifizetésével maradtak el.

rezsi Kárpátalja Ukrajna Dnyipropetrovszk közüzemi tartozás ukrán Lviv megye közüzemi díj Olekszandr Mazurcsak Harkiv