Világgazdaság

Magyarország a negyedik legnagyobb befektető Horvátországban

A hétfőn hivatalosan EU-taggá váló Horvátországgal Magyarország kereskedelmi kapcsolatai 1995-től a mostani évtized elejéig megkétszereződtek.

A kétoldalú 2007 óta meghaladja az évi egymilliárd eurót a magyar külügyminisztérium összefoglalója szerint, és a magyar növekedésével a behozatal és a kivitel aránya kiegyenlítettebbé vált. Tavaly a magyar 8,2 százalékkal, az import 16 százalékkal növekedett.

A legnagyobb exportőrök és importőrök a két ország nagyvállalatai, a Mol, az INA, az Agrokor, és a multinacionális cégek. Mellettük több ezer kis- és középvállalkozás vesz részt a kétoldalú kereskedelemben. Magyarország a nyolcadik helyezett Horvátország kereskedelmi partnerei sorában Olaszország, Németország, Szlovénia, Oroszország, Bosznia, Ausztria és Kína után, és Horvátország számára Magyarország a tizedik legfontosabb exportpiac.

Magyarország nagyságra a negyedik befektető Horvátországban, mintegy 2,8 milliárd eurós működőtőke-beruházással főképp az energiaiparba, a pénzügyi és az ingatlanszektorba. A magyar befektetések közül a legjelentősebbek a Mol, az OTP Bank és a Dunapack beruházásai.

A legnagyobb horvát olajtársaság, az INA a Mol és a horvát kormány közös tulajdona, 49,08 százalékos, illetve 44,84 százalékos arányban, a maradék 6,08 százalékon magán és intézményi befektetők osztoznak. A kétoldalú kapcsolatokban az energiaügyi együttműködés kereteit kijelölték a 2011. február 8-án aláírt kormányközi energiaügyi szerződések.

Az OTP horvátországi hálózata, az OTP banka Hrvatska a horvát bankpiac nyolcadik számú szereplője a mérlegfőösszeg alapján, és az Isztriai-félszigeten a legnagyobb piaci súlyú bank. A Trigránit 350 millió euró értékű projekt keretében bevásárló- és szórakoztatóközpontot létesített Zágrábban.

A nagyok mellett az Exclusive Change, a Snack-Pack látványpékségei, a Duna-Dráva Cement cementüzemei, továbbá a Dalmácia Holiday Kft. jachtkikötői, szállodái nem kevésbé ismertek Horvátországban.

A magyar tőkebefektetések egyik különleges területét jelentik a magyar állampolgárok elsősorban tengerparti ingatlanvásárlásai. 2009. február 1-e óta már az EU állampolgárai és az ott bejegyzett vállalatok a horvát állampolgárokkal és vállalatokkal azonos elbírálás alá esnek, és az ügyintézés is hasonló ingatlanvásárláskor.

A horvát tőke magyarországi befektetései még nem jelentősek. A korábbi években az Agrokor megvásárolta a Fonyódi Ásványvíz Üzemet és a Baldauf fagylaltgyárat. Magyarország és Horvátország között működik az IPA CBC határon átnyúló gazdaságfejlesztési program, amely EU-forrásokból segíti a határ menti megyék, Zala, Somogy, Baranya, illetve Csáktornya, Kapronca, horvát Baranya együttműködését.

A magyar-horvát környezetvédelmi együttműködés sikere az UNESCO tavalyi döntése, amely bioszféra-rezervátummá nyilvánította a Mura, a Dráva és a Duna folyók magyar és horvát területeit.

Négyévi csökkenés után 2011-ben már nőtt a Horvátországba látogató magyar turisták száma: több mint 330 ezer magyar állampolgár járt Horvátországban, körülbelül 10 százalékkal több, mint 2010-ben. Ezzel a magyarok a kilencedikek voltak a horvát idegenforgalom piacán. Tavaly ismét visszaesés volt: 308 ezer magyar turista 1,63 millió éjszakát töltött Horvátországban fizető szálláshelyen. Magyarországra évente körülbelül 30 ezren látogatnak Horvátországból.

Horvátország uniós csatlakozási szerződését Magyarország az elsők között, 2012. február 13-án ratifikálta.

látványpékség UNESCO OTP banka Hrvatska Dalmácia Holiday Kft. OTP turizmus Agrokor Mura IPA CBC Duna INA Horvátország Trigránit bioszféra-rezervátum tőkebefektetés baldauf Dunapack import Snack-Pack Zágráb cementüzem export Mol kereskedelem Dráva Exclusive Change Duna-Dráva Cement fagylaltgyár uniós csatlakozás Fonyódi Ásványvíz Üzem