Világgazdaság

AZ EKB rábólintott az MNB és a PSZÁF házasságára

Egyetért a pénzügyi felügyelet és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összevonásával az Európai Központi Bank (EKB), az erről szóló törvényhez fűzött észrevételeiket összefoglaló levelükben azonban több ponton is kifogásokat fogalmaztak meg – értesült a Magyar Nemzet.

Az EKB egyebek mellett azért aggódik, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi döntéseiből származó fizetési kötelezettségei is a jegybankhoz kerülnek, vagyis azokat az MNB-nek kell viselnie. Ez az EKB szerint aggályokat vet fel a jegybank pénzügyi függetlenségével kapcsolatban. Az Európai Központi Bank szerint a követeléseket nem a jegybanknak, hanem az államnak kellene vállalnia.

A lap szerint az EKB arra is kitér, hogy az MNB az összevonás után is megtartja azt a gyakorlatot, miszerint a pénzügyi felügyeleti tevékenység finanszírozása a piaci szereplők hozzájárulásából, felügyeleti díjból történik.

A függetlenséget akkor lehetne garantálni, ha a hozzájárulás mértékét ezentúl az MNB szabná meg, és külön tüntetné fel a könyvelésében. A jegybank autonómiáját az EKB szerint egy harmadik pont is fenyegeti: mégpedig az, hogy az MNB a PSZÁF minden alkalmazottját átveszi október elsejével - írta a lap.

IMF Ford Vlagyimir Putyin Wolfgang Schauble Bod Péter Ákos